Siemens

Persbericht

IS 0801. 011nl

Den Haag, vrijdag 25 januari 2008

Eerste fase Noord-Zuid gastransportleiding van start:

Gasunie geeft Siemens opdracht voor compressorstation Scheemda

Siemens Industrial Turbomachinery B.V. in Hengelo en de divisie Infrastructure van Siemens Nederland N.V. in Den Haag/Assen hebben van de N.V. Nederlandse Gasunie in Groningen een omvangrijke opdracht gekregen bij de realisatie van compressorstation Scheemda in Groningen. Dit gascompressorstation vormt een belangrijke schakel in de nieuwe Noord-Zuid gastransportleiding van Gasunie. Met deze opdracht die levering, constructie en inbedrijfstelling van compressoren en elektrische aandrijvingen omvat, is een bedrag van enkele tientallen miljoenen euros gemoeid.

Gasunie breidt het bestaande gastransportnetwerk fors uit, waardoor Nederland uitgroeit tot de Gasrotonde van NoordWest-Europa. In 2006 nam Gasunie de BBL gastransportleiding tussen Nederland en Engeland in gebruik, waarvoor Siemens vergelijkbare technologie leverde. Nu start Gasunie met de eerste fase van de Noord-Zuid transportroute, in totaal zon 450 km pijpleiding, met compressorstations in Wijngaarden en Scheemda.

Tot de leveringsomvang behoren drie compressor units, die elk bestaan uit een compressor en een toerengeregelde elektrische aandrijving met een vermogen van 21,5 megawatt (MW). Bijzonder is dat de compressoren en de elektromotoren zijn voorzien van magnetische lagers, waardoor men niet alleen beschikt over een groot toerenbereik, maar ook over dit hele toerenbereik een zeer efficiënt gebruik van energie. De positieve ervaringen met de compressorunits geleverd voor compressorstation NoordHolland van de BBL transportleiding tussen Balgzand (Den Helder) en Bacton (UK), heeft Gasunie doen besluiten wederom voor Siemens technologie te kiezen voor het compressorstation Scheemda. In oktober 2010 wordt het compressorstation Scheemda opgeleverd.

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: http://www.siemens.nl/persinfo