Gemeente Uithoorn

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
E-mail: gemeente@uithoorn.nl

Mededeling colleges van B&W van Aalsmeer en Uithoorn

25 januari 2008 print
De colleges van burgemeesters en wethouders van Aalsmeer en Uithoorn hebben na voorafgaande sessies op 16 en 23 oktober 2007 op dinsdag 15 januari 2008 intensief verder gesproken over de manier waarop de samenwerking tussen beide gemeenten kan worden bevestigd en geïntensiveerd.

Zoals bekend heeft de samenwerking tussen Aalsmeer en Uithoorn sinds een aantal jaren meer en meer vorm gekregen op een aantal terreinen. Daarbinnen is het tot vaste verbanden gekomen op de terreinen sociale zaken en WOZ/Belastingen. Het gezamenlijke 1-loket Wmo is in ontwikkeling. De samenwerking ontwikkelt zich vanuit de SETA-visie: Samen En Toch Apart.
De samenwerking is gericht op de zorg voor een ongestoorde en kwalitatief goede dienstverlening aan de inwoners, bedrijven, instellingen en organisaties in beide gemeenten, waarbij de digitale ontwikkelingen nadrukkelijk een rol spelen.

In het overleg op 15 januari jl. zijn de bereikte resultaten binnen het huidige samenwerkingsverband besproken. Mede op basis daarvan en met inachtneming van de intentieovereenkomst hebben beide colleges besloten dat zij nu een gemeenschappelijke regeling (GR) willen uitwerken voor de huidige en toekomstige gemeenschappelijke organisatieonderdelen. In de GR worden kaders uitgewerkt die vorm en inhoud geven aan de bestaande samenwerking en mogelijke toevoegingen daaraan. Van groot belang daarbij is dat de samenwerking en het formaliseren ervan geen naar binnen gerichte houding mogen opleveren. Er moet ruimte zijn om in te kunnen en te willen spelen op maatschappelijke en andere ontwikkelingen in de toekomst.

Ruimte voor aanpassingen

De samenwerking tussen de natuurlijke partners Aalsmeer en Uithoorn is daarom niet exclusief. Onder de juiste condities staat zij ook open voor toetreding van andere gemeenten. Bij nieuwe onderwerpen die voor samenwerking in aanmerking lijken te komen mag geen automatisme optreden. In die gevallen zal vooraf kritisch langs een nog te ontwikkelen `beslisboom' bestuurlijk worden bepaald hoe en waar een nieuw onderwerp een plaats krijgt. Tevens geldt dat iedere gemeentelijke organisatie in de toekomst ten aanzien van taken te maken kan krijgen met gevolgen van schaalvergroting of andere wijzigingen daarin. Uiteraard kan dat dan ook gelden voor de gemeenschappelijke organisatieonderdelen.

Directievoering bij gemeentesecretarissen

De colleges hebben uitgesproken dat de gemeenschappelijke organisatieonderdelen zo dicht mogelijk bij bestuur en gemeentelijke organisaties moeten staan. Het moet worden gezien en gevoeld als een afdeling van beide gemeenten. Van op afstand zetten van uitvoeringstaken mag dus geen sprake zijn. De klanten van die organisatieonderdelen moeten het gevoel hebben alsof zij door de eigen gemeente worden bediend. Het betekent dat de colleges hebben uitgesproken dat de directievoering wordt opgedragen aan beide gemeentesecretarissen en dat onder hun verantwoordelijkheid de dagelijkse leiding zal liggen bij een leidinggevende met het functieprofiel van afdelingshoofd.

Hoe nu verder?

Bij de uitwerking komen verder onder meer de volgende onderwerpen aan de orde:

* de borging van de eigenheid en de zelfstandigheid van de beide gemeenten en de daarmee samenhangende onvervreemdbare staats- en gemeenterechtelijke posities van de gemeenteraden en de colleges, ook in politiek opzicht.

* de borging van de inhoudelijke inbreng van de portefeuillehouders op de beleidsterreinen waarop wordt samengewerkt.
* het instellen van een Stuurgroep die alle samenwerkingsactiviteiten coördineert, waarin de burgemeesters en de secretarissen van beide gemeenten zitting hebben.
* het onder verantwoordelijkheid van de Stuurgroep inrichten van een projectorganisatie die belast zal worden met in ieder geval het uitwerken van de GR (inclusief het inrichten van de gemeenschappelijke uitvoeringsorganisatie), de aanpak van de ontwikkeling naar e-gemeente voor beide gemeenten en het toewerken naar één ICT-platform.

* de harmonisatie van de rechtspositie van de medewerkers van de gemeenschappelijke uitvoeringsorganisatie en de daarbij behorende overleggen met het Georganiseerde Overleg in beide gemeenten en de Ondernemingsraden.

* via de stuurgroep de nog in te richten projectorganisatie op te dragen een meerjarig plan met financiële en andere consequenties op te stellen voor met name de ontwikkeling naar e-gemeenten en de nog te maken keuze voor één ICT-platform.

De colleges van burgemeester en wethouders van Aalsmeer en Uithoorn zullen periodiek (1x per kwartaal) gezamenlijk vergaderen om zich te vergewissen van de voortgang van de samenwerking. De Stuurgroep is belast met de eerstelijns bewaking van de voortgang.

De gemeenteraden van Aalsmeer en Uithoorn en beide Ondernemingsraden zijn over deze besluiten van de colleges geïnformeerd. ^