Gemeente Rotterdam

Nr. 16

25 januari 2008

Dodehoekspiegel moet aantal conflicten tussen rechtsafslaand verkeer en fietsers terugdringen

Op woensdag 30 januari 2008 onthult wethouder Baljeu (Verkeer, Vervoer en Organisatie) de eerste dodehoekspiegel van Rotterdam. Van deze spiegels gaan er twaalf geplaatst worden, op acht verschillende kruispunten. De onthulling vindt plaats om 16.00 uur op het kruispunt van de Hoogstraat met de Mariniersweg.

Bij rechtsafslaand verkeer lopen fietsers die zich rechts naast het voertuig bevinden een groot risico vanwege de zogenaamde dodehoek. De gemeente Rotterdam heeft samen met de gemeente Amsterdam een proef gedaan met de dodehoekspiegel. Door de spiegel hebben auto's beter zicht op de fietsers naast hun voertuig. Van de dodehoekspiegel die gemonteerd wordt onder de verkeerslichten worden er twaalf geplaatst in Rotterdam. Inmiddels is al aangetoond dat de spiegel veel ongevallen met vrachtwagens kan voorkomen.

De dodehoekspiegel is één van de eerste middelen die in 2008 ingezet worden om de verkeerveiligheid te verbeteren. Volgende week start ook de fietslichtbrigade met het monteren van gratis led-verlichting op fietsen van middelbare scholieren. Verder is de aanpak van de relatief verkeersonveilige situaties op Rotterdam Zuid nagenoeg voltooid.

noot voor de redactie/