Universiteit van Tilburg

25 januari 2008

Eredoctoraat Universiteit van Tilburg voor Nout Wellink

Uitreiking bij 20-jarig bestaan onderzoeksinstituut CentER

Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, zal op 12 juni 2008 een eredoctoraat ontvangen van de Universiteit van Tilburg ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van CentER, het onderzoeksinstituut en de onderzoekschool van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. Wellink ontvangt het eredoctoraat vanwege zijn grote betekenis voor het economisch beleid en zijn stimulerende rol bij de beoefening van de economische wetenschap.

Dr. Nout Wellink heeft zich gedurende zijn lange loopbaan uiterst verdienstelijk gemaakt op het gebied van de economische wetenschappen, vooral op het terrein van de bancaire en monetaire economie. Vanuit verschillende functies levert hij al decennialang belangrijke bijdragen aan het Nederlandse, Europese en internationale economische beleid, het monetaire beleid en het toezicht op het bankwezen.

Daarnaast heeft Wellink op bijzondere wijze het bancaire en monetaire economisch onderzoek geïnspireerd en gestimuleerd, zowel binnen De Nederlandsche Bank als daarbuiten. Als president van De Nederlandsche Bank en secretaris-penningmeester van de Koninklijke Vereniging voor de Staathuishoudkunde is hij van uitzonderlijke betekenis geweest voor de economiebeoefening in Nederland. Wellink geniet nationaal en internationaal groot aanzien, niet alleen in de bancaire en monetaire wereld maar ook in de wetenschap. De Tilburgse hoogleraar financiële economie prof. dr. Sylvester Eijffinger treedt op als zijn erepromotor.

CentER is de afgelopen twintig jaar van grote betekenis geweest voor de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de Universiteit van Tilburg. Het instituut heeft gezorgd voor de uitstekende kwaliteit van het Tilburgse economische onderzoek en de onderzoekersopleiding. De economische faculteit staat landelijk al jaren aan de top en wordt in internationale rankings, zoals die van de European Economic Association, hoog gewaardeerd.

Dr. A.H.E.M. (Nout) Wellink (1943, Bredevoort) studeerde na het behalen van het gymnasium ß diploma in 1961 Nederlands Recht aan de Universiteit van Leiden (1961-1968). Hij werkte aan deze universiteit ook als student-assistent en wetenschappelijk medewerker (1965-1970). Van 1970 tot 1982 was hij werkzaam bij het Ministerie van Financiën. Hij startte als beleidsmedewerker, klom op tot directeur Algemene financiële en economische politiek en was de laatste vijf jaar als hoogste ambtenaar, thesaurier-generaal, aan het ministerie verbonden. In 1975 promoveerde hij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Op 1 januari 1982 trad hij aan als directeur van De Nederlandsche Bank en sinds 1 juli 1997 is hij president van deze instelling. Ook verzorgde hij vele jaren op enthousiaste wijze onderwijs als bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Wellink vervult diverse bestuurlijke functies in de internationale bancaire en monetaire wereld. Zo is hij lid van de Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank, bestuurder van het Internationaal Monetair Fonds, lid en voormalig voorzitter van de Raad van Bestuur van de Bank voor Internationale Betalingen te Basel en voorzitter van het Baselse Comité voor Bancair Toezicht.