Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van het lid Van Bommel over omkoping door gevangenen in Afghanistan (http://www.minbuza.nl:80/nl/actueel/brievenparlement,2008/01/Beantwoording-vragen-van-het-lid-Van-Bommel-over-o.html) 25-01-2008 |

Samenvatting:

Inhoud:

Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister van Defensie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel over omkoping door gevangenen in Afghanistan. Deze vragen werden ingezonden op 15 januari 2008 met kenmerk 2070808340.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van
Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Van Middelkoop, minister van Defensie, op vragen van het lid
Van Bommel (SP) over
omkoping door gevangenen in
Afghanistan.

Vraag 1

Is het waar dat Mullah Sorkh Naqaibullah zich heeft vrijgekocht uit de gevangenis in Afghanistan nadat hij opnieuw (door Britten) was gearresteerd? 1) Is het waar dat het voor de derde maal is? Is het tevens waar dat hij in alle drie gevallen door Britten of andere buitenlandse troepen is aangehouden? Indien neen, hoe zijn dan de feiten?

Vraag 2

Hebt u informatie dat gevangenen die door Nederlandse troepen zijn gemaakt zich hebben kunnen vrijkopen? Zo ja, om welke gevallen gaat het daarbij? Gaat het daarbij om personen die meerdere malen door Nederlandse militairen of andere buitenlandse troepen werden gearresteerd? Kunt u dat toelichten?

Vraag 3

Is duidelijk wie de bedragen hebben aangenomen? Is er vervolging ingesteld tegen de functionarissen die het geld hebben aangenomen? Zo ja, door wie?

Vraag 4

Hebt u de indruk dat uw analyse dat 'verdachten, waaronder ook Taliban en andere militanten, zich vaak kunnen vrijkopen' sinds 12 maanden is verbeterd of verslechterd? 2) Hoe vaak is het in het afgelopen jaar voorgekomen? Om welke gevangenissen ging het daar bij?

Vraag 5

Wat is het beleid van de NAVO-landen aangaande deze vorm van corruptie? Hebt u invloed op de Afghaanse autoriteiten in het voorkomen van deze vorm van corruptie? Zo ja, op welke wijze?

Antwoord

De regering heeft kennisgenomen van de uitspraken van Mullah Sorkh Naqaibullah aan de BBC als zou hij zichzelf tot drie maal toe hebben vrijgekocht uit de Afghaanse gevangenis.

De Afghaanse National Department of Security heeft deze uitspraken niet bevestigd en heeft een intern onderzoek gelast naar de feiten.

De Britse onderminister van Buitenlandse Zaken, de heer Howells, heeft op 15 januari in het Lagerhuis gesteld dat het VK zeer bezorgd is over dergelijke berichtgeving en dat het VK deze zaak nauwlettend zal volgen. Nederland, en overige NAVO-landen, delen deze bezorgdheid. Corruptie in het gevangeniswezen schaadt rechtstatelijke beginselen en het gevoel van veiligheid. Nederland heeft evenwel geen aanwijzingen dat corruptie binnen het gevangeniswezen de laatste 12 maanden zou zijn toegenomen.

De internationale gemeenschap assisteert de Afghaanse regering bij het versterken van het justitiële apparaat en het bestrijden van corruptie.

De Nederlandse regering beschikt niet over informatie waaruit blijkt dat door Nederlandse troepen gemaakte gevangenen zich hebben vrijgekocht.


1) de Volkskrant, 9 januari 2008, BBC News:
http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/south_asia/7176807.stm


2) Algemeen Ambtsbericht Afghanistan, januari 2007, blz 59