Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen leden Van Gennip en Schermers over gedwongen abortussen in China (http://www.minbuza.nl:80/nl/actueel/brievenparlement,2008/01/Beantwoording-vragen-leden-Van-Gennip-en-Schermers.html) 25-01-2008 |

Samenvatting:

Inhoud:

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van Gennip en Schermers over gedwongen abortussen in China. Deze vragen werden ingezonden op 15 januari 2008 met kenmerk 2070808230.

De minister van Buitenlandse Zaken,
drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van
Buitenlandse Zaken op vragen van de
leden Van Gennip en Schermers
(CDA) over Beantwoording
vragen van de leden Van Gennip en Schermers over gedwongen abortussen in China.

Vraag 1
Kent u het bericht 'China woman in legel first over abortion case'? 1) Kun u de juistheid bevestigen van dit bericht dat een vrouw gedwongen is tot een abortus, terwijl zij negen maanden zwanger was?

Antwoord
Ja, dit bericht is juist. Het betreft de gedwongen uitvoering van abortus ­ zo'n 7 jaar geleden - terwijl de zwangerschap volldragen was. Het getroffen paar probeert via juridische weg schadevergoeding te krijgen. De rechter heeft hun zaak ontvankelijk verklaard.

Vraag 2
Hebt u aanwijzingen dat gedwongen abortussen in China vaker voorkomen?

Zo ja, hoeveel? Is het waar dat een gedwongen abortus de sanctie kan zijn voor het zwanger raken onder wettelijke leeftijd van 20 jaar?

Antwoord
Ja, gedwongen abortussen komen vaker voor. Over het aantal gedwongen abortussen bestaan geen betrouwbare schattingen. Gedwongen abortussen zijn in China bij wet verboden, maar om de naleving van het geboortebeperkingsbeleid te verzekeren komt het voor dat lokale autoriteiten dit verbod overtreden en vrouwen dwingen tot abortus tot heel laat in hun zwangerschap.

Vraag 3
Deelt u de mening dat gedwongen abortussen te allen tijde verwerpelijk zijn?

Antwoord
Ja.

Vraag 4
Bent u bereid deze zaak en uw opinie onder de aandacht van de Chinese autoriteiten te brengen?

Antwoord
Ja, bij gepaste gelegenheid zal Nederland deze zaak bij de Chinese autoriteiten onder de aandacht brengen.