Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van het lid Omtzig over de moord op een Zweedse wetenschapper (http://www.minbuza.nl:80/nl/actueel/brievenparlement,2008/01/Beantwoording-vragen-van-het-lid-Omtzig-over-de-mo.html) 25-01-2008 |

Samenvatting:

Inhoud:

Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Omtzigt over de moord op een Zweedse wetenschapper. Deze vragen werden ingezonden op 3 januari 2008 met kenmerk 2070807460.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van
Buitenlandse Zaken, mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op vragen van het lid Omtzigt (CDA)
over de moord op een Zweedse
wetenschapper.

Vraag 1

Hebt u kennis genomen van de afschuwelijke moord op de Zweedse wetenschapper geboren in Turkije, Fuat Deniz, die onder andere onderzoek deed naar de moord op grote groepen Syrisch-Orthodoxe mensen in Turkije in 1914/1915? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Deelt u de bezorgdheid over de mogelijkheid dat politieke motieven aan deze moord ten grondslag kunnen liggen, gezien de wijze waarop de moord heeft plaatsgevonden?

Vraag 3
Worden ook in Nederland mensen bedreigd die zich bezighouden met deze kwestie? Zo ja, wat doet u eraan?

Antwoord

Hoewel de Zweedse politie, die de zaak in onderzoek heeft genomen, niets uitsluit, staat niet vast of er ook politieke motieven waren voor de moord op Fuat Deniz. De ervaring leert dat personen die zich publiekelijk kritisch uitlaten over de gebeurtenissen die in het begin van de twintigste eeuw in Turkije hebben plaatsgevonden, onderwerp kunnen zijn van intimidatie en bedreiging. Thans zijn echter geen concrete aanwijzingen voor dergelijke bedreigingen bekend. De betrokken Nederlandse overheidsdiensten zijn alert op dergelijke bedreigingen en zullen indien nodig en mogelijk gepaste maatregelen treffen.


1) Nederlands Dagblad, 15 december 2007, 'Genocide Onderzoeker vermoord in Turkije'