LTO Noord


Persbericht

Land- en Tuinbouworganisatie Nederland Postbus 29773, 2502 LT Den Haag Bezoekadres : Bezuidenhoutseweg 225, 2594 AL DEN HAAG Telefoon : 070 - 3382 700 Fax : 070 - 3382 710 Website : www.lto.nl

Onderzoek naar toekomstige functie en activiteiten

LTO Nederland neemt taken
productschappen onder de loep

LTO Nederland ontwikkelt de komende maanden een eigen visie op de toekomstige taken en activiteiten van de productschappen. De landbouworganisatie gaat onderzoeken welke taken in de toekomst voor agrarische ondernemingen in het publieke domein moeten worden uitgevoerd. LTO verwacht haar toekomstvisie voor 1 juli 2008 klaar te hebben.

Productschappen zijn samenwerkingsverbanden van ondernemers- en werknemersorganisaties, die zich op een product of keten richten en zijn gebaseerd op de Wet op de bedrijfsorganisatie. Voor deze publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie (PBO) is een wetswijziging op komst.

Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland noemt het een goed moment om nu de productschappen onder de loep te nemen. Dynamiek en ingrijpende veranderingen kenmerken de huidige land- en tuinbouw. Aan de verwerkerzijde speelt verdere rationalisering met (aangekondigde) fusies in bijvoorbeeld suiker- en zuivelsector. Voorts is sprake van verdergaande schaalvergroting en samenwerking in de primaire sectoren. Bovendien is er een voortdurende discussie over taken en activiteiten van de productschappen.

Maat over de werkzaamheden van productschappen: "We staan op het standpunt dat de productschappen een toegevoegde waarde hebben, mits hun activiteiten goed aansluiten op die van de private organisaties. Hiernaast vinden we het essentieel dat zij constant aandacht geven aan maximale efficiency en het verwerven van zo groot mogelijk draagvlak voor hun activiteiten bij de betrokken agrarische ondernemers. Versterking van hun marktpositie en ondersteuning en samenwerking van ondernemers staan daarbij voor LTO centraal."

Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is bezig met een wijziging van de Wet op de bedrijfsorganisatie, die gevolgen kan hebben voor het huidige functioneren van de productschappen. Deze wetswijziging wordt voor het eind van dit jaar verwacht. Mede tegen de achtergrond van deze wetswijziging heeft LTO Nederland besloten om een nadere analyse te maken van de taken en activiteiten van productschappen, waarin LTO-bestuurders zitting hebben in besturen en commissies en waar boeren en tuinders mee van doen hebben.

Een interne projectgroep is verantwoordelijk voor de analyse die de basis vormt van de toekomstvisie. Deze groep, onder voorzitterschap van LTO Noord-directeur Ton van Vuren, heeft de opdracht zich breed te oriënteren. Diverse partijen, al dan niet vertegenwoordigd in de verschillende productschappen, zullen door de projectgroep bij het onderzoek worden betrokken.

Datum : vrijdag 25 januari 2008
Nummer : P2762
Informatie : Albert Jan Maat (070 3382 700) en Jack Luiten (06 5373 6017)