LTO Noord


Persbericht

Land- en Tuinbouworganisatie Nederland Postbus 29773, 2502 LT Den Haag Bezoekadres : Bezuidenhoutseweg 225, 2594 AL DEN HAAG Telefoon : 070 - 3382 700 Fax : 070 - 3382 710 Website : www.lto.nl

Verwezenlijken EHS mogelijk door gebiedsgerichte aanpak

LTO ziet geen heil in `paardenmiddel' onteigening van landbouwgrond

,,Onteigening is en blijft een paardenmiddel om grond te verwerven. Het is beter om gebiedsgericht te werk te gaan, waarbij oplossingen worden gezocht voor natuur én boer." Dit zegt voorzitter Henk Brink van de LTO-werkgroep Ruimtelijke Ordening naar aanleiding van een advies van de Raad voor het Landelijk Gebied, dat vanmiddag in Den Haag is gepresenteerd. Daarin staat dat onteigening vaker moet worden ingezet om onder meer de doelstelling van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) te halen.

LTO Nederland vindt dat de Raad te gemakkelijk denkt over onteigening en onvoldoende oog heeft voor de gevolgen van nieuwe natuur voor zowel de individuele ondernemers als voor het betrokken gebied. Nieuwe natuur voor de EHS is immers meer dan alleen grond aankopen. Nieuwe natuur in een landbouwgebied betekent dat de verkaveling van grond en de vestigingsplaatsen van tal bedrijven ter discussie komen te staan.

Daar komen bij de sociaal-economische en landschappelijke gevolgen van onteigening, die dikwijls worden onderschat. Nieuwe natuur treft niet alleen private belangen maar ook publieke. Onteigening voor natuur is dan ook niet op één lijn te stellen met onteigening voor rode functies (wonen, wegen, infrastructuur e.d.). Daarom werken overheden, natuurorganisaties en land- en tuinbouw al jaren via gebiedsprocessen aan het verwezenlijken van de EHS. Meer onteigening kan er volgens LTO Nederland er toe leiden gebiedsprocessen onder grotere druk komen te staan en resulteren in meer juridische touwtrekkerij.

De Raad probeert enkele mythes te ontzenuwen, maar kan niet hardmaken dat met onteigening de EHS wel op tijd kan worden gerealiseerd, stelt Brink. Hij adviseert om extra geld voor onteigening vooral te benutten om de gebiedsgerichte aanpak te faciliteren. ,,Het is dan een kwestie van afweging van belangen vanuit de land- en tuinbouw, de natuurorganisaties en de overheid. Het is een illusie om te denken dat met onteigening groene doelen sneller worden gehaald."

LTO Nederland noemt het frustrerend dat in de praktijk in tal van regio's te weinig resultaten worden geboekt. De organisatie wijt dit aan onvoldoende inzet en te weinig gedeelde verantwoordelijkheid bij andere betrokken partijen (overheid, natuurorganisaties) voor een resultaat waarmee zowel de natuur als boeren verder kunnen. Brink: ,,Als dit advies het gevolg is van die inzet, dan gaan we de verkeerde kant op. Wie alleen het natuurbelang centraal stelt, maakt een belangenafweging onmogelijk. Een privaat belang is op voorhand niet ondergeschikt aan een publiek belang."

Datum : 24 januari 2008
Nummer : P2760
Informatie : Gerbrand van 't Klooster (06 1042 3951) en Jack Luiten (06 5373 6017)