Ministerie van Defensie

25-01-2008 14:50

LUCHTMACHT BELANGRIJKE KLANT VOOR NIEUWE TNO-SIMULATOR

De futuristische Desdemona-simulator herbergt onbegrensde mogelijkheden. - Foto: TNO

De inventaris van het Instituut voor Technisch en Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) in Soesterberg is uitgebreid met een nieuwe simulator, de Desdemona. Tot de âklantenkringâ van de nieuwelingen behoort de luchtmacht.

Desdemona is de afkorting van de woorden desoriëntatie en demonstratie. De a ten slotte stelt de naam van de fabrikant voor, het Oostenrijkse AMST. Dat geldt als markleider voor simulators voor hoofdzakelijk de luchtvaart.

De Desdemona beoogt onderzoekers van TNO en de luchtmacht, en instructeurs van dit krijgsmachtdeel, een nog beter inzicht te geven in desoriëntatie bij vliegers. Dit onprettige âfenomeenâ doet zich bij onder meer vluchten in slecht weer (sneeuw, mist) en in het donker voor. Maar ook in stofwolken en tijdens beschietingen van militaire vliegtuigen en helikopters in crisisgebieden.

De Desdemona lost het probleem van desoriëntatie in eerste instantie niet op. Hij leert piloten er alleen zoveel mogelijk mee om te gaan. Dit moet uiteindelijk tot minder ongevallen leiden.

Voorlopig fungeert het apparaat alleen als onderzoeksplatform. Pas in de toekomst gaan vliegers erin oefenen.

De Desdemona herbergt vrijwel onbegrensde mogelijkheden. Hij kan G-krachten opwekken tot een maximum van drie, 360 graden in de rondte draaien en ook nog eens zijwaarts. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, beweegt hij van boven naar beneden en kantelt de gondel op alle denkbare manieren.

Op de Desdemona kunnen ook rijtrainingen worden gehouden. - Foto: TNO