Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Ons kenmerk BSG/08/1228 Datum 25 januari 2008

Onderwerp GPD

Zoals ik u heb toegezegd in het debat van 8 november 2007 over de GPD-kwestie en in vervolg op mijn brief van 13 december 2007 informeer ik u hierbij over de uitkomsten van het onderzoek van de Rijksrecherche en het interne onderzoek.

Naar aanleiding van het vermoeden dat enkele medewerkers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vanaf medio 2006 via wachtwoorden van de GPD inzage hadden in een website van de GPD, heeft de secretaris-generaal van mijn departement op 3 november 2007 het Openbaar Ministerie verzocht de Rijksrecherche een oriënterend onderzoek te laten instellen om na te gaan of er sprake is geweest van strafbare feiten. Eveneens in november heeft de directeur van de GPD aangifte gedaan van computervredebreuk.

Tevens heeft de secretaris-generaal een intern integriteitsonderzoek laten uitvoeren. Dit betreft onderzoek naar het op mogelijk onrechtmatige wijze toegang verschaffen tot systemen van de GPD, de betrokkenheid van medewerkers van de directie Communicatie hierbij en de omstandigheden waaronder dit kon plaatsvinden. Het onderzoek richt zich op plichtsverzuim in relatie tot voornoemde gebeurtenissen. Het onderzoek is uitgevoerd door Bureau Beveiligingsambtenaar van het ministerie in samenwerking met ICT-deskundigen van GOVCERT.NL, het Computer Emergency Response Team van de Nederlandse overheid.

Onderzoek Rijksrecherche
Het onderzoek van de Rijksrecherche heeft ertoe geleid dat het OM heeft besloten drie medewerkers van de afdeling Persvoorlichting (PEV) te vervolgen; twee medewerkers - zijnde oud medewerkers van de GPD- en de teamleider van één van hen. Ook wordt een ex- medewerker van de GPD vervolgd. Het OM vervolgt deze vier personen voor het medeplegen van computervredebreuk, het opzettelijk en wederrechtelijk binnendringen in een beveiligd computersysteem en vervolgens het opslaan van uit dit systeem verkregen gegevens (artikel 138a, eerste en tweede lid Wetboek van Strafrecht).

Ons kenmerk BSG/08/1228

Uitkomsten intern onderzoek
Het op mogelijk onrechtmatige wijze toegang verschaffen Uit het interne onderzoek is het volgende gebleken.
Eén van de twee medewerkers heeft in de periode van mei 2006 tot eind oktober 2007 veelvuldig ingelogd op de site van de GPD, te weten GPD.info. Deze medewerker heeft dit eerst gedaan met gebruikmaking van het eigen wachtwoord uit de periode dat medewerker werkzaam was bij de GPD. Later heeft medewerker gebruik gemaakt van het wachtwoord van de andere betrokken medewerker in de periode dat deze nog werkzaam was bij de GPD en in de periode dat deze werkzaam was bij SZW. Daarna heeft medewerker vanaf oktober 2007 gebruik gemaakt van het wachtwoord dat een werknemer (oud-collega) van de GPD aan de andere betrokken SZW-medewerker had verstrekt.
Uit het onderzoek is voorts gebleken dat de tweede medewerker in de periode juli 2007 tot eind oktober 2007 frequent heeft ingelogd op de site van de GPD, GPD.info. Betrokken medewerker heeft dit eerst gedaan met gebruikmaking van het eigen wachtwoord van de GPD uit de periode dat deze medewerker werkzaam was bij de GPD. Vanaf oktober 2007 heeft deze medewerker gebruik gemaakt van het wachtwoord dat een werknemer (oud-collega) van de GPD hem verstrekt had.

Evenals uit onderzoek van de Rijksrecherche is ook uit het interne onderzoek gebleken dat behalve deze twee medewerkers geen andere medewerkers van SZW in de onderzoeksperiode
1 mei 2006 t/m 26 november 2007 hebben ingelogd op de site GPD.info. Noch uit de resultaten van de gehouden interviews, noch uit het door GOVERT.NL uitgevoerde technische dataonderzoek, blijkt dat andere medewerkers van de afdeling Persvoorlichting (PEV) hebben ingelogd op de besloten site van de GPD. Dat geldt ook voor andere medewerkers van de directie Communicatie en voor SZW- medewerkers die niet werkzaam zijn bij de directie Communicatie.

Betrokkenheid andere medewerkers
In het kader van het integriteitsonderzoek is ook onderzocht of andere medewerkers van de directie Communicatie, onder wie de teamleider die door het OM wordt vervolgd, op de hoogte waren van het feit dat twee medewerkers van de afdeling PEV toegang hadden tot de niet-openbare site van de GPD. Uit het interne onderzoek blijkt dat een aantal medewerkers van de afdeling PEV wist dat de twee betrokken medewerkers inlogden op een site van de GPD. De medewerkers verklaarden niet op de hoogte te zijn van het karakter van de site, namelijk dat het een niet-openbare site betrof. Zij associeerden het met een abonnementsite van een persbureau als het ANP. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat in een aantal gevallen niet duidelijk is of medewerkers, waaronder de teamleider, op de hoogte waren van het feit dat werd ingelogd op een site van de GPD dan wel dat het hier een besloten site betrof. De verklaringen zijn op dit punt niet eensluidend.


---

Ons kenmerk BSG/08/1228

Omstandigheden en cultuur
De twee medewerkers die op GPD.info, hebben ingelogd hebben verklaard dat er op het punt van het gebruik van wachtwoorden bij de GPD geen strakke regels werden gehanteerd. Zij wezen daarbij ondermeer op het feit dat zij na hun vertrek bij de GPD nog enkele maanden geautoriseerd zijn gebleven bij de GPD. De twee medewerkers hebben verklaard dat zij vanuit deze omstandigheid nooit het idee hebben gehad dat zij iets verkeerds of onrechtmatigs hebben gedaan.
Onderzocht is in hoeverre de wijze waarop men binnen de afdeling PEV met integriteit omgaat in deze zaak een relevante omstandigheid is geweest.
Aan integriteit wordt binnen SZW structureel en substantieel aandacht besteed. Onder het onderdeel Integriteit op het interne SZWweb zijn diverse instructies opgenomen, zoals de SZW-gedragscode voor het gebruik van e-mail en internet. Het onderwerp integriteit komt altijd aan de orde tijdens de opleidingen die voorlichters krijgen als zij bij de directie Communicatie in dienst treden. Bovendien wordt tijdens de Manager&Medewerkergesprekken (vergelijkbaar met een functioneringsgesprek) het onderwerp integriteit structureel behandeld.

Conclusies en vervolg
Op grond van de uitkomsten van bovengenoemde onderzoeken constateer ik dat het inloggen op een niet-openbare site van de GPD beperkt is gebleven tot twee medewerkers van SZW, zijnde ex-GPD medewerkers. De teamleider van een van deze twee medewerkers wordt vervolgd door het OM vanwege het vermoeden dat hij afgeweten moet hebben van het feit dat zijn medewerkers illegaal inlogden op de GPD site. De verklaringen hierover in het interne onderzoek zijn niet eensluidend.

Geconstateerd moet worden dat het bestaan van het expliciete verbod op inloggen op niet- openbare sites en de structurele aandacht voor integriteit binnen SZW, niet heeft kunnen voorkomen dat ingelogd is op een niet-openbare site. Dit had niet mogen gebeuren en dat keur ik af. Tegelijkertijd stel ik vast dat geen sprake is geweest van boze opzet.

De secretaris-generaal heeft de drie betrokken SZW-medewerkers op 7 november buitengewoon verlof verleend voor de duur van het interne integriteitsonderzoek en de aansluitende periode van besluitvorming. Tevens is hen hierbij de toegang tot het hoofdgebouw van het ministerie van SZW ontzegd. Nadat bekend werd dat het OM op basis van de onderzoeksresultaten van de Rijksrecherche besloot drie medewerkers van SZW strafrechtelijk te vervolgen terzake van een misdrijf, is besloten het buitengewoon verlof te beëindigen en de betreffende medewerkers te schorsen. Deze besluiten zijn gebaseerd op artikel 91, eerste lid, onder a en onder c, van het ARAR. Op grond van deze bepalingen kan een ambtenaar in zijn ambt worden geschorst indien een strafrechtelijke vervolging terzake van een misdrijf tegen hem is ingesteld en wanneer het belang van de dienst zulks vordert.


---

Ons kenmerk BSG/08/1228

Op dit moment vindt nadere besluitvorming plaats naar aanleiding van voornoemde onderzoeken en bevindingen. Nadat deze procedure is afgerond zullen passende maatregelen worden getroffen ten aanzien van de medewerkers die het aangaat en voorzover nodig ten aanzien van de directie Communicatie.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)


---