Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018

2500 EA DEN HAAG

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van Uw kenmerk
25 januari 2008 BVE/I&I/2007/52732 28 november 2007 07-OCW-B-68

Onderwerp Bijlage(n) Verzoek tot informatie over mogelijkheden
gediplomeerde leerlingen aan het VAVO

In uw brief van 28 november 2007 (kenmerk 07-OCW-B-68) verzoekt uw Kamer mij u te informeren over mijn standpunt ten aanzien van gediplomeerde leerlingen aan het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo).

Voor de zomer heb ik u de beleidsreactie op het rapport van Capgemini 'Nadere analyse van de eerste ervaringen met het Besluit Samenwerking VO-BVE' toegestuurd (kamernummer 26695, nr.38). In de brief heb ik u tevens op de hoogte gesteld van de aanpassing van `het Besluit samenwerking VO- BVE' (STb.2006,642). Ik heb het vanaf schooljaar 2007-2008 voor de groep 16- en 17-jarige vmbo- leerlingen mét een diploma in de gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl) makkelijker gemaakt om alsnog hun startkwalificatie via het voortgezet algemeen volwassenen onderwijs (vavo) te halen. Deze groep minderjarige gediplomeerden vmbo-tl of vmbo-gl komt daarvoor in aanmerking als de vo-school van mening is, dat deze leerlingen via het vavo een grotere kans hebben op het behalen van een startkwalificatie (havodiploma).

Gezien de ambities van het kabinet in het kader van voortijdig schoolverlaten én de invoering van de kwalificatieplicht tot 18 jaar per 1 augustus 2007 wil ik het `Besluit Samenwerking VO-BVE' slechts voor deze categorie leerlingen aanpassen en het voor hen zo mogelijk maken om een startkwalificatie te halen. Hierdoor krijgen deze leerlingen meer uitzicht op maatschappelijke aansluiting en een duurzame plek op de arbeidsmarkt. Ik vind dat het aangepaste `Besluit Samenwerking VO- BVE' vanaf dit schooljaar (2007-2008) aan vo-scholen en bve-instellingen voldoende mogelijkheden biedt om maatwerk aan leerlingen te bieden, in het bijzonder aan de groep minderjarige gediplomeerde vmbo-tl of vmbo-gl leerlingen.

Voor de overige minderjarige leerlingen met een vmbo-basisberoepsgerichte (bb-), vmbo- kaderberoepsgerichte (kb-), havo- of vwo- diploma bestaan op dit moment al meer dan voldoende mogelijkheden voor het behalen van een hoger vo-diploma. Zo is voor de kb-gediplomeerden die een Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

theoretische leerweg-diploma (tl) willen halen, de voltijdse tl in het reguliere voortgezet onderwijs de aangewezen route.
Voor de havo-gediplomeerden die een vwo-diploma willen halen, is de voltijdse vwo opleiding in het reguliere onderwijs de aangewezen route.
Hiervoor hoeft het Besluit samenwerking VO-BVE niet opnieuw aangepast te worden.

Ik beschouw u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben over mijn standpunt ten aanzien van het verruimen van de mogelijkheden voor gediplomeerden aan het voortgezet volwassenenonderwijs.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart