Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Deelraad kritisch over kosten voor stadstoezicht

Uit de stadsdeelraad

25 januari 2008

-
Anna Kutsch Lojenga
De partijen in de deelraad van De Baarsjes voelen er weinig voor om vierhonderdduizend euro te storten op de rekening van de Dienst Stadstoezicht. Dat bedrag komt uit zware onderhandelingen tussen de wethouders van alle stadsdelen. Maar PvdA, GroenLinks, VVD en D66 zijn zeer kritisch over het bedrag. 'Dit voelt als het geven van een bruidsschat voor een dochter die je nooit hebt gehad', meende de PvdA.

De Baarsjes werkt al sinds het invoeren van het betaald parkeren in het stadsdeel met Parkeer Combinatie Holland. Dat bedrijf, dat ook in Bos en Lommer en Oud-Zuid werkzaam is, regelt parkeervergunningen, collecteert parkeeropbrengsten en schrijft parkeerboetes uit voor wie niet betaalt.
In de andere stadsdelen met betaald parkeren wordt dit werk gedaan door de Dienst Stadstoezicht. Met deze dienst gaat het echter niet goed. Afgesproken is dat Stadstoezicht in 2011 wordt gesplitst, waarna het deel dat zich met parkeertoezicht bezig houdt, wordt verkocht. Dat brengt hoge kosten met zich mee omdat de koper ook het personeel over moet nemen. De gemeente heeft berekend dat die kosten oplopen tot 27 miljoen euro. De helft van dat bedrag wordt betaald door de Centrale Stad, de andere helft moeten de stadsdelen opbrengen.

Eigenlijk wilde De Baarsjes niet meebetalen, omdat het stadsdeel nooit heeft gewerkt met Stadstoezicht en dus niet schuldig is aan de situatie. Maar dat argument werd door de Centrale Stad niet geaccepteerd. De Baarsjes moet solidair zijn, zo luidde de boodschap. Maar de politieke partijen in De Baarsjes wilden daar dinsdagavond tijdens de vergadering van de commissie stadsdeelwerken niet aan. PvdA, GroenLinks, VVD en D66 vrezen bovendien dat het hier niet bij zal blijven en dat er later nog meer geld bij moet.

Portefeuillehouder Cherribi meldde daarop dat hij heeft onderhandeld met het pistool op de borst en dat hij het maximale er uit heeft gesleept. Maar de partijen vinden het onderhandelingsresultaat slecht. `Wij moeten betalen omdat Stadstoezicht er in andere stadsdelen een potje van heeft gemaakt', zei de PvdA. 'Welke garantie krijgen we dat het niet meer wordt?', vond ook D66. Eigenlijk willen de partijen dat er opnieuw wordt onderhandeld. `Wij moeten betalen omdat Stadstoezicht er in andere stadsdelen een potje van heeft gemaakt', zei de PvdA. 'Welke garantie krijgen we dat het niet meer wordt?', vond ook D66. Eigenlijk willen de partijen dat er opnieuw wordt onderhandeld, maar dat is volgens Cherribi uitgesloten. `Wij zijn niet heel gelukkig met het resultaat, onderhandelen zal alleen maar tot tijdverlies leiden en een oplossing voor het probleem verder bemoeilijken. Het is een zeer moeizaam bereikt resultaat.'

De partijen gaan zich de komende dagen beraden over te nemen stappen. Komende dinsdag, tijdens de raadsvergadering, wordt over de kwestie verder gepraat.

De deelraad van De Baarsjes vergadert op dinsdag 29 januari 2008 vanaf 20.00 uur in de raadzaal van het Stadsdeelkantoor aan de Baarsjesweg. Insprekers kunnen zich vooraf melden bij de griffie, via 020-5892431 of via griffie@baarsjes.amsterdam.nl