Time : 16:51:51
Date : 25 January 2008
Sender Name: VVI

VVI vraagt snelle oplossing besparingsmaatregelen ouderenzorg Tijdens de afgelopen Kerstperiode kregen de rusthuizen de boodschap dat ze ongeveer tien procent minder geld van het RIZIV zouden krijgen voor de in 2000 afgesproken sociale akkoorden voor hun personeel. Deze vermindering zou toegepast worden niet alleen op de voorbije periode die berekend werd eind december 2007, maar ook op de daarna volgende jaren.

Op 16 januari 2008 bekwam het Verbond van Verzorgingsinstellingen (VVI) dat de besparingsmaatregelen die voorzien waren op de voorschottenregeling van eind januari 2008 opgeschort werden. Gisteren was er een vergadering in het RIZIV om een definitieve regeling voor het verleden en voor de toekomst uit te werken.

Tijdens deze vergadering werd een oplossing voorgesteld: er is budget om de kosten tot en met 2006 op te lossen. Voor 2007 zou men het budget gebruiken dat in de begroting was voorzien voor nieuwe zorginitiatieven. Deze investering in de sector zou pas later opnieuw kunnen gerealiseerd worden en onder voorwaarde dat de regering het budget opnieuw bevestigt tijdens volgende begrotingsbesprekingen.

Het VVI stelde voor die vernieuwingsinitiatieven enkel uit te stellen tot 1 juli 2008. Daarmee kan het probleem in 2008 opgelost worden. Het VVI kan niet akkoord gaan met een desinvestering in de sector. Cijfers tonen aan dat de sector van de ouderenzorgvoorzieningen ondergefinancierd is.

Het VVI vraagt minister Onkelinx en de regering dat ook zij een bijdrage leveren tot een snelle oplossing van dit probleem.