Leefbaar Rotterdam

vrijdag, januari 25, 2008

Schoolterreur

Op het Zadkine college aan het Hofplein moet een leerlinge afhaken na aanhoudende bedreigingen en intimidaties door Marokkaanse jongeren. De bedreigingen begonnen nadat de leerlinge aangifte deed van diefstal van haar mobiele telefoon. In de actualiteitenraad van 31 januari, zal Ronald Buyt hierover vragen stellen.

De schoolleiding greep veel te laat in en weigerde aanvankelijk de politie te bellen. Nu is de leiding op zoek naar een andere leerplek voor het slachtoffer. De daders worden ongemoeid gelaten. Soortgelijke incidenten komen op het Zadkine, maar ook op andere scholen, met regelmaat voor. Scholen kunnen of willen de veiligheid van slachtoffers niet garanderen of durven de daders niet aan te pakken uit angst voor overlast of erger. In zon geval maakt dus het tuig op school de dienst uit.

De gang van zaken op het Zadkine college is exemplarisch voor veel grote scholen. Crimineel gedrag en daarmee samenhangende hufterigheid verzieken de sfeer voor veel goedwillende leerlingen. Bestaande protocollen, voor zover aanwezig, voldoen kennelijk niet om leerlingen een ongestoorde en veilige schoolcarrière te garanderen. Leefbaar Rotterdam is van mening dat het college een veel actievere rol op dit gebied zou moeten spelen. De vele incidenten op Rotterdamse scholen in 2007, waarbij in enkele gevallen zelfs messen en vuurwapens gebruikt werden, onderstrepen dit.

De opstelling van de verantwoordelijke wethouder, Leonard Geluk, was in het verleden niet erg behulpzaam. Of het college de zaken ditmaal voortvarend aanpakt, of van incident naar incident blijft hobbelen? We hopen het eerste maar vrezen het laatste.