GTI NV

Bezoek minister Bos en Vogelaar aan pps-renovatie Financiën

Utrecht, 22 januari 2008

De ingrijpende renovatie van het Financiëngebouw aan het Korte Voorhout in Den Haag is het eerste pps-project in de rijkshuisvesting in Nederland. Op 21 januari hebben de ministers Bos en Vogelaar nader kennisgemaakt met het nieuwe kantoor in wording.

Safire - een samenwerkingsverband van Strukton, BURGERS ERGON, GTI, ISS Facility Services en een investeringsfonds van ABN AMRO en Dutch Infrastructure Fund - is verantwoordelijk voor ontwerp, renovatie, financiering en herinrichting van het ministerie van Financiën, inclusief het beheer en onderhoud van het gebouw voor een periode van 25 jaar.

Het project loopt volgens planning. Medewerkers van het ministerie van Financiën nemen naar verwachting eind dit jaar hun intrede in het gerenoveerde kantoor dat plaats biedt voor 1750 werkplekken. Het ministerie van Financiën en de Rijksgebouwendienst treden in dit project op als opdrachtgever. Nu de vorderingen van de bouw goed zichtbaar zijn, hebben de ministers Bos (Financiën) en Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) een bezoek gebracht aan de bouwplaats. De ministers zijn rondgeleid door de projectdirecteuren van Safire, de Rijksgebouwendienst en het ministerie van Financiën en de architect (Meyer en Van Schooten). Ze bezochten onder andere de ministersvleugel (waaronder de toekomstige werkplek van de minister van Financiën), het atrium en de vierde verdieping waarvan de kantoorindeling vrijwel volledig gereed is.

Flexibele en duurzame oplossing
De pps-aanbesteding heeft een kostenbesparing opgeleverd van 15% ten opzichte van een traditionele aanbesteding. Safire staat garant voor een slimme en duurzame oplossing. De installaties (airco en verwarming) worden vernieuwd en het pand krijgt een eigentijdse uitstraling. Het nieuwe gebouw kent een efficiënt logistiek concept dat over de lange termijn aanzienlijke kostenbesparingen oplevert. Daarnaast speelt duurzaamheid een belangrijke rol in het ontwerp. Het nieuwe gebouw voldoet aan het Nationaal Pakket Plus Niveau. Door toepassing van een warmte-koude opslaginstallatie, warmtepompen, een dubbele huidgevel en klimaatplafonds vermindert het energieverbruik. In het nieuwe gebouw wordt uitsluitend gebruik gemaakt van duurzame energie. Het gebouw is zeer flexibel door verhoogde vloeren en door plaatsing van installaties in de dubbele huidgevel. Begin 2007 is gestart met de bouwkundige renovatie.

---

Met de ondernemingen Axima, Elyo, ENDEL, INEO, Tractebel Engineering en Fabricom GTI maakt GTI deel uit van SUEZ Energy Services.

SUEZ Energy Services, de Europese leider op het gebied van installaties en technische dienstverlening, ontwikkelt voor opdrachtgevers in de industrie, utiliteit en infratechniek waardevolle oplossingen met betrekking tot ontwerp, realisatie en onderhoud van technische installaties, evenals oplossingen voor energiebeheer en langdurig multidisciplinair beheer.

SUEZ Energy Services telt 66 000 medewerkers en realiseerde in 2006 een omzet van 10,7 miljard euro. SUEZ Energy Services is een van de vier bedrijfsonderdelen van de beursgenoteerde, internationale industriële groep SUEZ.

---