Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans komt op voor Bulgaarse weeskinderen

25 jan 2008 | Staatssecretaris Timmermans gaat zijn Bulgaarse ambtgenoot Grancharova hulp aanbieden om de situatie van kinderen in Bulgaarse weeshuizen te verbeteren. Dat zei hij donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Aanleiding is een documentaire van de BBC getiteld `Bulgaria's abandoned children', dat een beeld schetst van de erbarmelijke omstandigheden waaronder kinderen leven in een weeshuis in het Bulgaarse dorp Dve Mogili.

"Dit hoort niet thuis in Europa. Het is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de Bulgaarse regering om ervoor te zorgen dat dit wordt uitgebannen, maar wij moeten wel solidair zijn. Daar waar we kunnen helpen, moeten we dat ook doen", aldus Timmermans.

Naar aanleiding van de uitzending van de documentaire in september vorig jaar bracht de Bulgaarse minister van Europese Zaken Grancharova samen met haar collega's van Sociale Zaken (Maslarova) en Justitie (Tacheva) een bezoek aan het weeshuis. Zij concludeerden dat de situatie onaanvaardbaar was en dat het tehuis dicht moest.

Timmermans zal hier maandag bij de Europese ministerraad (RAZEB) in Brussel met Grancharova over spreken. "Nederland zal de situatie nauwlettend in de gaten blijven houden en de Bulgaarse regering ondersteunen bij het structureel verbeteren van de leefomstandigheden van weeskinderen", aldus Timmermans.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl