Inspectie v/h Onderwijs



25 jan. 2008

Kwaliteit school maatgevend bij voortijdig schoolverlaten

Nederland moet meer investeren in het verbeteren van het onderwijs op elk niveau, om ervoor te zorgen dat ieders talent tot ontwikkeling komt. Dat zegt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een nieuw OESO-rapport van 23 januari.

Veel werkloze jongeren in Nederland lopen het risico om langdurig werkloos te raken. Het verslag van OESO zegt dat het hoge aantal voortijdig schoolverlaters in Nederland een van de belangrijkste problemen is in het onderwijs. De OESO stelt dat in met name de Scandinavische landen de schooluitval veel lager is.

De inspectie ziet forse verschillen tussen scholen als het gaat om voortijdig schoolverlaten; scholen onderschatten hun eigen rol. Scholen die meer samenhang bieden in het leerstofaanbod, die leerlingen voldoende onderwijstijd bieden en zorgen voor goede begeleiding van leerlingen hebben veel minder voortijdig schoolverlaters. Bovendien gaan leraren en leerlingen op deze scholen positiever met elkaar om en doen leraren er alles aan om leerlingen plezier te laten beleven aan leren.