Raad van de Europese Unie

Here is the latest news for which you have subscribed.


-Verklaringen over het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB): Verklaring algemeen stemrecht in Hongkong :
http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/98377.pdf (your selected language)

P E R S
We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R US S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom 5604/08 (Presse 18) 1
NL
RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 24 januari 2008
5604/08 (Presse 18)
P 10/08
(OR. en)
Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende algemeen stemrecht in Hongkong
De Europese Unie heeft zich steeds consequent voorstander getoond van spoedige vorderingen bij de invoering van het algemeen stemrecht in Hongkong in overeenstemming met de Basiswet. Volgens de EU is dat in het belang van zowel Hongkong als China. De EU is derhalve ontgoocheld dat de mogelijke invoering van het algemeen stemrecht voor de verkiezingen in 2012 wordt uitgesloten, terwijl de regering van de Speciale Administratieve Regio Hongkong in haar verslag zelf heeft erkend dat de meerderheid van de bevolking van Hongkong duidelijk voorstander is van een ruimer stemrecht.
Tegelijkertijd staat de EU positief tegenover de verklaring van regeringsleider Donald Tsang dat thans een tijdschema is vastgelegd met het duidelijke vooruitzicht op de invoering van algemeen stemrecht voor de verkiezingen van de regeringsleider in 2017 en van de wetgevende raad in 2020. De EU roept alle betrokken partijen op om overeenstemming te bereiken over constructieve voorstellen voor een ruimer stemrecht voor de verkiezingen van 2012, als stap naar een volstrekt algemeen stemrecht overeenkomstig de internationale normen, binnen het tijdschema.
5604/08 (Presse 18) 2
NL
De kandidaat-lidstaten Turkije en Kroatië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro, en het EVA-land Noorwegen, lid van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië en Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.
* Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.