Gemeente Baarn

Resultaten vervolgonderzoek asbest Vogelbuurt Zuid

Uit vervolgonderzoek naar de aanwezigheid van asbest bij woningen in de Vogelbuurt Zuid in Baarn, blijkt dat op de zolders geen asbest meer voorkomt en het asbesthoudend materiaal in de kruipruimtes niet noodzakelijk verwijderd hoeft te worden.

Vrijdag 25 januari zijn de bewoners van de Vogelbuurt Zuid op de hoogte gesteld van de conclusies van de onderzoeken en is hen geadviseerd de kruipruimte alleen voor hoogst noodzakelijke werkzaamheden te gebruiken en niet zelf met restanten asbesthoudend materiaal te gaan slepen.

Uit het onderzoek naar de verwijdering van asbesthoudende golfplatendaken van de 131 schuurtjes is gebleken dat bij 29 schuurtjes de werkzaamheden conform wet- en regelgeving zijn uitgevoerd. Van 53 schuurtjes is gebleken dat de werkzaamheden niet conform wet- en regelgeving zijn uitgevoerd, maar bij na-inspectie is gebleken dat er geen asbesthoudende materialen zijn aangetroffen. Van 49 schuurtjes moet alsnog een na-inspectie verricht worden.

Doordat het sloopbedrijf de eindinspecties van deze schuurtjes niet volgens de wet- en regelgeving heeft laten uitvoeren, kan niet meer nagegaan worden of de uitgevoerde werkzaamheden wel of niet conform de daartoe verplichte protocollen zijn verricht en of er wel of niet sprake zou zijn geweest van een risico voor de volksgezondheid.

De gemeente zal onder andere Eemland Wonen aanschrijven voor deze strijdigheid. Verder gaat de gemeente in de toekomst strenger toezien op correcte uitvoering van de wet- en regelgeving nu blijkt dat het inschakelen van een gecertificeerd sloopbedrijf helaas onvoldoende zekerheid biedt op correcte uitvoering van de wet- en regelgeving.