Gezondheidsraad Nederland

Health Services Research: lessons from abroad

22 Januari 2008 organiseerde de RGO een internationaal georiënteerde werkconferentie over gezondheidszorgonderzoek, getiteld `Health Services Research: lessons from abroad'.

De maatschappij staat voor een aantal belangrijke uitdagingen in de gezondheidszorg, zoals bijvoorbeeld verwoord door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in zijn `Maatschappelijke Opgaven Volksgezondheid en Gezondheidszorg' (zie kader). Gezondheidszorgonderzoek kan een grote bijdrage leveren aan oplossingen voor de gesignaleerde problemen. Hoewel een direct verband tussen gezondheidszorgonderzoek en verbeteringen in de gezondheidszorg op korte termijn vaak lastig is aan te tonen, draagt dit type onderzoek zonder twijfel bij aan verbetering van de gezondheidszorg en de volksgezondheid. Toch kampt het veld van gezondheidszorgonderzoek met een aantal problemen die de wetenschappelijke vooruitgang en de impact van onderzoek op de samenleving belemmeren. Bijvoorbeeld de beperkte carrièremogelijkheden voor talentvolle jonge onderzoekers maken het veld kwetsbaar, waardoor excellent onderzoek in de toekomst onder druk staat. Een ander probleem is de soms geringe aandacht voor vertaling van onderzoeksresultaten naar beleid en praktijk. Dus ondanks de goede (internationale) reputatie van het Nederlandse gezondheidszorgonderzoek, is verbetering alleszins nodig en mogelijk. Daarom besloot de RGO over de landsgrenzen te kijken om te leren van ervaringen van de internationale onderzoeksgemeenschap.
---

Maatschappelijke Opgaven Volksgezondheid en Gezondheidszorg

In 2006 bracht het Ministerie van VWS een brochure uit als leidmotief voor de kennis- en innovatieagenda voor de gezondheidssector. De brochure is te downloaden van www.minvws.nl. De Maatschappelijke Opgaven zijn verdeeld in vijf thema's:

1. Anticiperen op een groeiende en veranderende zorgvraag
2. Langer leven in gezondheid

3. Houdbare kwaliteit en patiëntveiligheid
4. Grenzen aan zorg en omgaan met schaarste en risico's
5. Versnellen van ontwikkeling en toepassing van innovatieve medische producten

---

Het programma van de conferentie vindt u hier.

De volgende presentaties kunnen bekeken worden:
* Lenie Kootstra (Directeur directie Internationale Zaken, Ministerie van VWS): International Policy Perspective on Health Services Research.

* Colleen Flood (Wetenschappelijke directeur CIHR-Institute of Health Services and Policy Research, Canada): Health Services and Policy Research in Canada.

* Nick Black (Hoogleraar Health Services Research aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine, Engeland): Health Services Research in England.

* Reinhard Busse (Hoogleraar Health Care Management aan de Technische Universität Berlin, Duitsland): Health Services Research in the German Health Care System and the Role of the European Union.

* Peter Groenewegen (Hoogleraar Ruimtelijke en Sociale Aspecten van Gezondheid en Gezondheidszorg, NIVEL, Nederland): Health Services Research in the Netherlands.

Een verslag van de conferentie vindt u hier binnenkort.

vrijdag, 25 januari 2008

---