Leefbaar Rotterdam

vrijdag, januari 25, 2008

College verspilt miljoenen aan reïntegratie

Het vermoeden bestaat dat de meeste reïntegratietrajecten pure geldverspilling zijn. Dit is echter bijzonder lastig te controleren omdat het college geen expliciete doelstellingen geformuleerd heeft en de gesubsidieerde instanties zelf de informatie aanleveren, aldus Leefbaar raadslid René Schuurman.

De gemeenteraad heeft het rapport Zicht op werk van de Rekenkamer Rotterdam besproken. De aanleiding van dit onderzoek was een motie uit 2006, waarin de Rekenkamer Rotterdam werd verzocht jaarlijks te rapporteren hoeveel reïntegratietrajecten zijn gestart en wat het resultaat was. Helaas heeft de Rekenkamer Rotterdam zich alleen beperkt tot een onderzoek dat gericht was op de gegevens over reïntegratietrajecten die het college in de kwartaalrapportages aan de raad stuurt. Dit onderzoek heeft overigens slechts betrekking op 21,7 miljoen van de 198 miljoen die de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZaWe) uitgeeft aan reïntegratie en gesubsidieerde arbeid. De conclusies liegen er niet om.

Jaarlijks worden door SoZaWe van Rotterdam miljoenen euros uitgegeven aan diverse reïntegratie trajecten. Wat dit oplevert is echter volstrekt niet duidelijk. De informatie die de Raad hierover ontvangt, blijkt afkomstig te zijn van de reïntegratiebedrijven zelf! Dus zeer éénzijdig en gekleurd. Maar zelfs deze informatie wordt niet door de dienst SoZaWe gecontroleerd.

Een andere conclusie uit het rapport is dat de raad momenteel niet in staat is om te sturen op reïntegratietrajecten. Dit komt omdat dit college geen expliciete doelstelling heeft opgenomen in het collegeprogramma. Dit college stelt namelijk dat reïntegratietrajecten een middel zijn en geen doel; dus hoeft er ook geen doelstelling geformuleerd te worden. Een redenatie die niet van veel realiteitszin getuigd.

Het is begrijpelijk dat dit college geen doelstelling wil afspreken; stel je eens voor dat je hierop afgerekend kan worden, liever niet. Afrekenbaarheid is niet de sterkste kant van dit bestuur. Wel is in dit collegeprogramma de doelstelling opgenomen dat 10.000 mensen uit de bijstand aan het werk moeten gaan. In hoeverre dit bereikt kan worden door middel van dure reïntegratieprojecten is nu dus onduidelijk en ook niet meetbaar want volgens het college betreft het immers slechts een middel.

Raadslid René Schuurman zit in de commissie Economie, Sociaal, Milieu en Vervoer.

Door maya delhaize op 2008 01 25

In pvdacdavvdagroenlinks ogen zijn reïntegratietrajecten doel op zich. Al hun bevriende organisaties en mensen, die niet zelden geworteld zijn in hun partij, krijgen miljoenen toegespeeld. Het is corruptie pur sang.
Page 1 of 1 pages