Binnen een week 30.000 handtekeningen tegen vroege sluitingstijden horeca

Op de website www.vrij-uitgaan.nl, opgestart door de Jonge Socialisten in de PvdA (JS) in samenwerking met de particuliere actiegroep "Laat op stap", zijn binnen een week meer dan 30.000 handtekeningen opgehaald tegen verplichte vroege sluitingstijden in de horeca. Mede-oprichter Michel Feenstra: "Dit gigantische aantal geeft wel aan dat heel veel Nederlanders inzien dat vroege sluitingstijden niets oplossen en problemen alleen maar erger maken." Dat denkt ook JS-voorzitter Michiel Emmelkamp. "In dit tempo halen we binnen een paar weken de petitie voor vroeger op stap in. Dat lijkt me een duidelijk signaal aan landelijke en lokale politici."

De petitie, die inmiddels ook wordt ondersteund door de politieke jongerenorganisaties JOVD en DWARS, is vorige week donderdag opgestart om een statement te maken tégen de actie voor vroege sluitingstijden die is gestart door twee Friese moeders. Mede-oprichter Michel Feenstra: "De dames hebben het mis als ze denken dat vroege sluitingstijden ergens een oplossing voor bieden. Als kroegen eerder dicht gaan, gaan mensen juist sneller drinken en komen er door leegstromende kroegen meer vechtpartijtjes op straat. De problemen worden dan dus alleen maar erger. En bovendien, in veel steden met vrije sluitingstijden is een hartstikke leuk en veilig uitgaansleven. Waarom zou je dat kapot willen maken?"

De PvdA-jongeren ondersteunen dat pleidooi, bij monde van voorzitter Michiel Emmelkamp. "Als ouders vinden dat hun kinderen om 02.00 uur thuis moeten zijn, moeten ze dat tegen hun kinderen zeggen, en niet vragen of de kroegen dicht kunnen." Volgens de JS-voorzitter blijkt uit de overweldigende steun voor de petitie dat meer Nederlanders er zo over denken. "Veel van de steunbetuigingen komen uit steden waar al vrije sluitingstijden zijn, terwijl die steden sterk ondervertegenwoordigd zijn bij de petitie voor het invoeren van sluitingstijden. Blijkbaar willen mensen die eenmaal weten hoe vrije sluitingstijden werken niet meer anders. Ik hoop dat lokale politici, die gelukkig nog steeds over de sluitingstijden in hun eigen dorp of stad beslissen, dat oppikken als een duidelijk signaal dat vroege sluitingstijden géén goed idee zijn."


----------