Nationale Bank van Belgie


2008-01-25

Enige duiding omtrent late biedingen bij eBay-veilingen door Ladislav Wintr

NBB Working Paper No 126 - Research Series

Bieden in de laatste minuten of seconden van een veiling is een veel voorkomende strategie die wordt gehanteerd bij online-veilingen met vaste eindtermijnen. Met behulp van een unieke gegevensreeks afkomstig van eBay onderzoekt deze paper drie hypothesen in verband met laat bieden die werden naar voren gebracht in de literatuur.

Ten eerste vindt de paper geen aanwijzingen dat laat bieden zou kunnen leiden tot frauduleuze winsten voor de bieders. Met andere woorden, de prijzen bij veilingen met late biedingen en zonder late biedingen zijn statistisch gezien identiek, bij overigens gelijkblijvende omstandigheden. Het resultaat geldt voor alle onderzochte productcategorieën, zolang ze een homogene groep vormen.

Een andere hypothese stelt dat laat bieden een strategisch antwoord is op meervoudig bieden, aangezien het de hogere bieder onvoldoende tijd laat om te reageren (d.w.z. om opnieuw te bieden). Uit de resultaten blijkt immers dat de aanwezigheid van een bieder of van bieders die meerdere biedingen op één veiling uitbrengen, ceteris paribus de tijd tussen de laatste bieding en het einde van de veiling inkort met meer dan 60 procent. Bovendien blijkt uit de paper dat de vrees voor meervoudig bieden een even belangrijke oorzaak voor laat bieden kan zijn als het hoger bieden zelf.

Tot slot zou laat bieden een optimale strategie kunnen zijn voor deskundigen die hun persoonlijke informatie met betrekking tot de waarde van het verkochte artikel wensen te beschermen. Als alleen deskundigen de echte wederverkoopwaarde van het geveilde artikel (bv. antiquiteiten) kunnen herkennen, zou hun vroege bieding een signaal voor de andere bieders kunnen zijn om het artikel van naderbij te bekijken en eventueel een bod uit te brengen. Dit wordt in de paper bevestigd doordat wordt aangetoond dat de deskundigen de laatsten zijn om te bieden, bij overigens gelijkblijvende omstandigheden. Anderzijds zijn verzamelaars de eersten om hun bod uit te brengen. Laat bieden zou te riskant kunnen zijn voor verzamelaars, omdat ze relatief lang moeten wachten op een nieuwe veiling voor hetzelfde artikel wanneer hun bod binnenkomt na afloop van de veiling. Uit de resultaten blijkt tevens dat de bieders - naarmate ze meer vertrouwd raken met de regels van eBay - de neiging gaan vertonen om iets vroeger te bieden.

Communicatie de Berlaimontlaan 14 tel. + 32 2 221 46 28 BTW BE 0203.201.340 Nationale Bank van België n.v. BE-1000 BRUSSEL www.nbb.be RPR Brussel


---- --