Senternovem


Beetgum, 24 januari 2008

Paprikakweker maakt warmte en groene stroom van houtsnippers

Peter Vink uit het Friese Beetgum gebruikt in zijn kas geen fossiele brandstof meer maar haalt zijn energie uit houtsnippers. De warmte die daarbij vrijkomt, gebruikt de kweker in zijn kas, de groene stroom gaat in het elektriciteitsnet. Uniek is dat de CO2 die bij verbranding van het hout vrijkomt wordt opgevangen om de paprika's beter te laten groeien. De ultra efficiënte technologie is de eerste in zijn soort in Europa. De tuinder bespaart elk jaar meer dan vier miljoen kubieke meter aardgas en levert per jaar acht miljoen kW/h groene stroom. Dat is evenveel stroom en gas dan 2400 gezinnen samen per jaar gebruiken. De investering ligt rond de vier miljoen Euro. Vink hoopt dat bedrag in vijf jaar terug te verdienen.
Europese Primeur
Bert Stuij van SenterNovem ziet in de technologie de nieuwe standaard voor energie uit houtsnippers. 'Er is geen enkele installatie in Europa die zoveel energie uit hout kan halen.' Ook de techniek waarmee de CO2 uit de verbrandingsgassen wordt gehaald is nog niet eerder toegepast. Stuij: 'Dit ontwerp past heel goed binnen de EnergieTransitie, de overstap naar slimmer en creatiever gebruik van energie.'
Minder aardgas
Nederlandse tuinders zoeken steeds vaker naar een alternatief voor het aardgas, waar ze nu nog heel veel van gebruiken. De stijgende prijs van aardgas drukt zwaar op de bedrijfslasten en zorgt voor veel CO2 uitstoot. Dat gas wordt verantwoordelijk gehouden voor het broeikaseffect.
De energie-installatie is mede mogelijk gemaakt door Subsidie van het Energie Onderzoek Subsidie (EOS) programma van SenterNovem, in opdracht van het ministerie van Economische zaken.

SenterNovem Utrecht
T.a.v. Energie Onderzoek Subsidie
Postbus 8242
3503 RE UTRECHT