SP fractie Europees Parlement

Europa frustreert Nederlands schoolboekenbeleid

25-01-2008 * Door de aanbestedingsregels van de Europese Unie kunnen scholen dit jaar geen gratis schoolboeken aanbieden. SP Europarlementarier Erik Meijer stelt daarover vandaag schriftelijke vragen aan de Commissie: "Het is bureaucratisch, kost handen vol geld en beperkt de keuzevrijheid van scholen om de boeken te kopen die zij nodig achten".

Als een overheidsorgaan voor dan 206.000,- euro ergens aan wil besteden moet die opdracht via een open Europese aanbesteding lopen. Erik Meijer: "Voor Nederlandse scholen betekent dat dat zij een opdracht voor schoolboeken zou moeten formuleren waar een ook een uitgever in het zuiden van Italie op zou kunnen intekenen. Dat is natuurlijk absurd". Hij stelt dat op deze wijze de keuzevrijheid van onderwijzers ernstig wordt belemmerd. "De aanbesteding kan dan niet meer uitgaan van door docenten gewenste onderwijsmethoden, maar moeten zo vaag omschreven worden dat iedere uitgever daar een aanbod voor zou kunnen doen. Wat natuurlijk onzinnig is. Op z'n minst moeten die boeken toch in het Nederlands geschreven worden", aldus Meijer.

De maatregel is ook kostbaar: "Per school kan deze procedure oplopen tot 30.000,- euro per jaar, terwijl zij toch bepaald niet beschikken over een vetpot. Het is zonde om geld dat bedoeld is om onderwijs mee te geven te verspillen aan een aanbestedingsprocedure". Meijer verwacht dat het vasthouden aan deze aanbestedingsverplichting grote weerstand zal oproepen bij docenten en ouders. Hij wil van de Commissie weten hoe zij denkt de keuzevrijheid van scholen denkt te herstellen. www.europa.sp.nl