Raad van State


vrijdag 25 januari 2008
10.30 uur
Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Twenterand heeft verleend aan een afvalverwerkingsbedrijf aan de Schoolstraat in Vroomshoop. De vergunning maakt mogelijk dat het bedrijf grondstoffen en afvalstoffen kan opslaan, bewerken en transporteren. Eerder mocht het bedrijf de stoffen slechts opslaan. Een omwonende verzet zich tegen de verleende vergunning. Hij vreest voor een grote toename van geluidsoverlast. (zaaknummer 200704101/1)
Zitting over vaststelling door het College voor zorgverzekeringen van de subsidie voor de Stichting Wijkgezondheidscentrum Lunetten in Utrecht. Het College heeft de subsidie lager vastgesteld dan eerder was verleend, omdat de stichting volgens haar ten onrechte kosten heeft gedeclareerd voor het ontslaan van twee medewerkers. De stichting is daar niet mee eens en komt in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200705121/1)

12.15 uur

Zitting over de weigering door de minister van VROM om de Mijnsteenberg Oranje Nassau IV in Heerlen aan te wijzen als beschermd monument. De stichting die zich inzet voor het behoud van de berg heeft verzocht om de aanwijzing. De berg is opgebouwd uit resten van het mijngraven in de jaren dertig van de vorige eeuw. Inmiddels bevinden zich er onder meer bomen en wandelpaden op. De minister heeft het verzoek van de stichting afgewezen omdat de berg volgens hem onvoldoende monumentale waarde heeft en niet representatief is voor andere bergen uit dezelfde periode. De stichting bestrijdt dit en komt in hoger beroep bij de Raad. Eerder stelde de rechtbank in Maastricht de stichting in het ongelijk. (zaaknummer 200705078/1)