Gemeente Den Haag

Verklaring College op voordracht Van Aartsen

Het college van B&W van Den Haag is verheugd dat de gemeenteraad Jozias van Aartsen heeft voorgedragen als nieuwe burgemeester van Den Haag. Van Aartsen heeft een uitstekende staat van dienst die goed benut kan worden voor de stad.

Het college is blij dat de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad zo voorvarend te werk is gegaan. Met de voordracht door de gemeenteraad is nu weer een belangrijke stap gezet in het proces dat moet leiden tot een nieuwe burgemeester.

Van Aartsen heeft zijn sporen verdiend als bestuurder. Hij was onder meer acht jaar minister. Hij kent Den Haag erg goed en heeft een groot netwerk. Van Aartsen heeft bovendien veel internationale ervaring, hetgeen van groot belang is voor Den Haag als internationale stad van recht, vrede en veiligheid.

Nu de raad zijn voorkeur heeft uitgesproken, zal de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de aanbeveling voorleggen aan het kabinet. Indien ook Hare Majesteit Koningin Beatrix met de voorgedragen kandidaat instemt, wordt dit vastgelegd in een Koninklijk Besluit. Dit Koninklijk Besluit wordt formeel uitgesproken bij de installatie van de nieuwe burgemeester als voorzitter van de gemeenteraad.