Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

|     |Dinxperlo - Duits/Nederlands toezicht tijdens uitgaan     |
|     |jongeren                                                  |
Agenten van de politieteam Aalten/Dinxperlo en het politieteam Bocholt voeren sinds half januari gezamenlijk toezicht uit bij de Achterhoek Arena in Dinxperlo om zo eventueel uitgaansgeweld direct de kop in te drukken. Er is één aanhouding verricht en het gecombineerde toezicht moet vooral preventief werken.

Strafbare feiten Tot het gezamenlijke toezicht is besloten omdat er vooral op zaterdag steeds meer Duitse jongeren naar de dicht bij de grens gelegen discotheek in Dinxperlo gaan. Soms zijn daarbij jongeren die elders in Duitsland een ontzegging voor een discotheek hebben.

Normaal levert het "over de grens stappen" geen problemen om, maar vooral in de late uren doen zich onder invloed van drank regelmatig problemen voor. De beveiliging van de discotheek en de politie heeft dan vooral te doen met mishandelingen, bedreigingen, openbare dronkenschap of wildplassen.

Duitse regelgeving De verdachten zijn regelmatig Duitse jongeren tussen de 16 en 20 jaar. Vooral Duitse jongeren mogen in hun eigen land onder de 18 jaar geen disco's bezoeken en wijken om die reden kennelijk uit naar Nederland.

Toezicht Om eventuele problemen voor te zijn, is tot een gezamenlijk surveillance van de Duitse en Nederlandse politie besloten. Bij strafbare gedragingen van Duitse jongeren kunnen agenten van de politie Bocholt direct gezamenlijk optreden en ingevolge de bepalingen van het verdrag van Enschede op Nederlands grondgebied optreden.

Bij aanhoudingen en duidelijke overlast of openbare dronkenschap wordt ingevolge het verdrag van Enschede informatie via de Duitse politie aan het Duitse Jugendambt verstrekt en worden ouders van de aanhouding of het overlastgedrag in kennis gesteld. De samenwerking van de agenten die beide talen machtig zijn, werkt ook goed voor eventueel gezamenlijke projecten in de toekomst.

De directie van de Achterhoek Arena staat volledig achter dit project en hoopt dat het uitgaansleven hierdoor een positieve impuls krijgt.

Resultaat De eerste avond leverde één aanhouding op voor vernieling van een reclamebord. Vijf jongeren werd de toegang tot de discotheek geweigerd omdat ze onder invloed van drank naar binnen wilden. Één jongeman heeft een ontzegging van twee jaar gehad wegens zijn misdragingen die avond.

Einde bericht

N.B. Wilt u zaterdag een kijkje komen nemen ? Dit kan tussen 23.00 en 24.00 uur want dan zal de teamchef van Aalten-Dinxperlo ook aanwezig zijn (tenzij prioriteiten zijn aanwezigheid elders verlangen). Gaarne vandaag opgeven bij Anton de Ronde via 055 - 5486052
---


---


---

---- --