Probiotica-ophef is paniekvoetbal

25/01/2008 08:48



Mix Media



PERSBERICHT

Gewone probiotica veilig - Vraagtekens bij statistische verwerking onderzoek Utrecht

Probiotica-ophef is paniekvoetbal

"Volstrekt onzinnig", is de reactie van immunoloog prof. dr. Eric Claassen op de oproep van de Consumentenbond aan minister Klink om de veiligheid van probiotica te onderzoeken. Claassen reageert in een internetpublicatie van het tijdschrift gezondNU op de ophef die is ontstaan nadat bekend is geworden dat in een door het UMC Utrecht gecoördineerd probiotica-onderzoek patiënten zijn overleden. Volgens de immunoloog wordt het onderzoek door de Consumentenbond "volledig uit zijn verband gerukt" en is er sprake van "paniekvoetbal". Claassen denkt bovendien dat de sterfgevallen niets te maken hebben met de probiotica. "Er dient nog eens goed te worden gekeken naar de statistische verwerking van de onderzoeksgegevens."

De bijna driehonderd patiënten die betrokken waren bij het onderzoek van de vijftien ziekenhuizen hadden allen een ernstige acute alvleesklierontsteking, een ziekte met een hoog overlijdensrisico. Zij kregen een speciaal voor het onderzoek samengesteld probiotica-preparaat dat bovendien rechtstreeks in de darmen werd toegediend. Probiotica die vrij verkrijgbaar zijn, zijn anders van samenstelling en worden oraal ingenomen. Hoewel de Voedsel en Waren Autoriteit liet weten geen reden te zien het gebruik van probioticadrankjes af te raden, luidde de Consumentenbond onmiddellijk de noodklok. Minister Klink van Volksgezondheid werd opgeroepen "op korte termijn opdracht te geven voor een diepgravend onderzoek. Vooral ook naar de vele drankjes, pillen en poeders op de consumentenmarkt." "Paniekvoetbal", stelt immunoloog prof. dr. Eric Claassen onomwonden op de website van het maanblad gezondNU (www.gezondnu.nl). "Het Utrechtse onderzoek wordt volledig uit zijn verband gerukt. Deze studie wordt nu aangegrepen om vele honderden gecontroleerde klinische onderzoeken waaraan vele tienduizenden mensen hebben meegewerkt, overboord te gooien. Bij al deze onderzoeken is nog nooit één dode gevallen. In mijn ogen is de Consumentenbond het spoor volledig bijster. Het verzoek van de Consumentenbond is volstrekt onzinnig."

33 doden, conform de verwachting
Claassen vertelt op de site van gezondNU dat niet de veiligheid van probiotica ter discussie staat maar het onderzoek in Utrecht. De ervaring leert dat tien tot twintig procent van de patiënten met een acute alvleesklierontsteking overlijdt. In het onderzoek stierf zestien procent (24 patiënten) van de groep die probiotica kreeg en zes procent (negen patiënten) van de groep die een controlemiddel kreeg. De totale sterfte tijdens het onderzoek bedroeg elf procent. Dat komt overeen met wat verwacht mag worden op basis van de statistieken. Claassen: "Als de totale sterfte was uitgekomen boven de twintig procent, had ook ík gezegd: het moet de probiotica zijn. Nu zeg ik: het hoeft de probiotica niet te zijn geweest." "Laten we de getallen eens omdraaien: stel dat 24 patiënten uit de placebogroep waren overleden en negen uit de probioticagroep. Dan had men gezegd: 33 doden, dat is conform de verwachting. De gegevens worden niet in het juiste perspectief geplaatst."

Fout in statistische verwerking?
De immunoloog vermoedt dat er iets vreemds aan de hand is met het Utrechtse onderzoek. Hij pleit op gezondnu.nl voor een onderzoek en steunt het initiatief daartoe van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. "Neem het aantal van zes procent slachtoffers in de placebogroep. Dat is opvallend weinig. Dat had minimaal tien procent moeten zijn. Hoe kan dat? Er dient nog eens goed te worden gekeken naar de statistische verwerking van de onderzoeksgegevens." Claassen toont overigens begrip voor de Utrechtse onderzoeksgroep die diep door het stof is gegaan en geen poging heeft ondernomen het onderzoeksresultaat te relativeren. "Het is niet aan het UMC Utrecht om sterfgevallen weg te rationaliseren. Ze moeten het aan anderen overlaten om dit in een context te plaatsen. Ik kijk vanaf een afstand en trek andere conclusies."

2,5 miljoen gebruikers
Ruim anderhalf miljoen Nederlanders van 13 jaar en ouder drinken één of meerdere malen per week gezondheidszuivel. Nog eens ruim één miljoen doet dat één of meerdere keren per maand. Bekende merken zijn Yakult, Vifit (Campina) en Actimel (Danone). Naast de zuiveldrankjes is probiotica ook te koop in poedervorm (in capsules, sachets of potten) en druppels. Bekende merken zijn Yolac, Orthiflor, Aciforce, LacPure en Hylak Forte.


-----





http://www.gezondnu.nl

http://www.gezondheidsnieuws.nl