Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 25 januari

Fryslân, 25-01-2008 o Politieberichten van donderdag 24 januari 07.00 uur t/m vrijdag 25 januari 07.00 uur.

Heerenveen: aanrijding met letsel
De politie heeft donderdagochtend een aanrijding onderzocht tussen vier personenautos op de Rijksweg A32 rechts. Een 59-jarige man uit Nieuwehorne moest vanwege een verkeerssituatie afremmen. Een 56-jarige vrouw uit Diever zag dat te laat en botste er achterop. Twee daarachter rijdende autos reden daar weer tegenaan. De vrouw uit Diever is met borst- en beenletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Tijnje: eenzijdig ongeval met letsel
De politie heeft donderdagochtend een onderzoek ingesteld naar een ongeval op de Rakken, waarbij de 20-jarige bestuurster van een auto gewond raakte. De vrouw reed richting Aldeboarn en kwam in de rechterberm. Daardoor raakte ze de controle over het voertuig kwijt, kwam tegen een boom, tolde om haar as en kwam tot stilstand in de bermsloot. Uit voorzorg is het voertuig door de brandweer opengeknipt en is de vrouw overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen voor onderzoek.

Joure A7: automobiliste gewond na aanrijding
De politie heeft donderdagochtend een aanrijding onderzocht tussen drie personenautos op de A7 nabij Joure. Een 35-jarige automobilist uit Sneek raakte vermoedelijk de auto van een 25-jarige automobiliste uit Sneek. Het voertuig van de vrouw begon hierdoor te spinnen en raakte de auto van een 24-jarige automobilist uit Sneek. Door de botsing kon de vrouw haar portier niet meer openen. De brandweer kwam ter plaatse en haalde de vrouw uit haar auto. Ze werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De twee andere automobilisten kwamen met de schrik vrij. Bureau Verkeersongevalanalyse stelt een nader onderzoek in.

Heeg: inbraak bedrijf
De politie is op zoek naar de dader van een inbraak in een winkel aan de Helling in de nacht van woensdag op donderdag. Men kwam binnen na het forceren van een raam. Uit een kassa werd een klein geldbedrag weggenomen. Uit de aangrenzende woning werd een beurs met geld en pasjes gestolen. De 65-jarige bewoner deed aangifte.

De Blesse: brand in woning
De politie heeft donderdagochtend de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in een woning aan de Steenwijkerweg. De agenten waren snel ter plaatse en direct werd de omgeving afgezet. De brandweer arriveerde ook snel en begon gelijk met blussen. Ondanks de snelle komst van de hulpdiensten kon niet worden voorkomen dat de woning verloren ging. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Wolvega: rijden zonder rijbewijs
De politie heeft donderdagmiddag op de Ambachtsstraat een 24-jarige automobilist uit Wolvega betrapt op het rijden zonder rijbewijs. Agenten zagen de man rijden en het was bekend dat hij niet in het bezit was van een rijbewijs. Na een stopteken werd de bestuurder gecontroleerd, waarna hij een bekeuring kreeg.

Noordoost Fryslân: snelheidscontroles
De politie heeft donderdag in Gerkesklooster, Surhuisterveen en Zwaagwesteinde op snelheid gecontroleerd. Er werd s ochtends van 07.40 uur tot 10.40 uur gecontroleerd op Verlaatsterweg in Gerkesklooster. Op deze weg is 50 kilometer per uur toegestaan Tijdens de controle passeerden 416 voertuigen, waarvan er 43 te snel reden. De hoogst gemeten snelheid was 86 kilometer per uur. In Surhuisterveen werd van 10.50 uur tot 13.50 uur gecontroleerd op de Gedempte Vaart. Tijdens deze controle passeerden 1085 voertuigen, waarvan er 142 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 79 kilometer per uur. Tenslotte werd er van 14.05 uur tot 17.05 uur op snelheid gecontroleerd op de Voorstraat in Zwaagwesteinde. Hier passeerden 1194 voertuigen de controle, waarvan er 86 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 72 kilometer per uur.

Sneek: politie houdt verdachte aan voor mishandeling en vernieling De politie heeft donderdagavond een 45-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling en vernieling. De man had in een eetgelegenheid aan de Frieswijkstraat een gokkast omgegooid en een bankje vernielt. Tevens had hij een vuilnisemmer naar de 41-jarige eigenaar gegooid. De man liep hierdoor letsel op aan zijn arm en hoofd. De Leeuwarder is aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten op het politiebureau.

Leeuwarden: politie houdt twee verdachten aan voor vernieling De politie heeft donderdagavond op het Zuiderplein twee inwoner van Leeuwarden van 19 en 21 jaar op verdenking van vernieling. Een getuige had gezien dat het duo een parkeerautomaat op de Schrans probeerde te vernielen. Via 1-1-2 werd de politie gewaarschuwd. Omdat de agenten beschikten over een goed signalement van de twee konden de verdachten na korte zoektocht worden aangehouden. De twee Leeuwarders zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Wierum: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Ternaarderwei een 45-jarige automobilist uit Oosternijkerk betrapt op het rijden onder invloed. De bestuurder viel op omdat hij erg langzaam reed. Omdat er een vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies de verdachte 925 ug/l, goed voor een rijverbod van elf uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.