Zilveren Vingerafdruk 2007 uitgereikt

25/01/2008 09:17



CRIME ZONE



Op donderdag 24 januari 2008 is voor de 6e keer in de geschiedenis De Zilveren Vingerafdruk uitgereikt. Deze publieksprijs, werd in 2002 in het leven geroepen door de ongelofelijk populaire website Crimezone.nl, een consumenten voorlichtingssite, met meer dan 5 miljoen pageviews per jaar, die geheel gewijd is aan het spannende boek Voor de eerste keer in de geschiedenis werd de prijs uitgereikt in 2 categorieën: De Zilveren Vingerafdruk werd ditmaal uitgereikt aan zowel de auteur van de beste Nederlandse thriller als aan de auteur van de beste (vertaalde) buitenlandse thriller.

De genomineerden die in aanmerking kwamen voor de prijs van beste Nederlandse thriller waren De tiende vrouw van Roel Janssen (vorig jaar winnaar van De Gouden Strop) en Close-up van Esther Verhoef (vorig jaar winnares van de Zilveren Vingerafdruk) Beide genomineerden versloegen in de voorverkiezing met grote voorsprong bestsellerauteurs als Sakia Noort, Simone van der Vlugt en Tomas Ross.

De genomineerden voor de beste (vertaalde) buitenlandse thriller waren: Kennedy's Brein van Henning Mankell, Geleende tijd van Harlan Coben, Onaantastbaar van Karin Slaughter, Mannen die vrouwen haten van Stieg Larsson, Geniaal geheim van David Baldacci en Lazarus van Ian Rankin.

Naast Crimezone.nl werkten aan de verkiezing mee Skyradio en de Wegener huis-aan-huisbladen. Het aantal stemmen dat werd uitgebracht overtrof ruimschoots het aantal stemmen van de vorige jaren. In totaal brachten 5.114 mensen hun stem uit op hun favoriete boeken en auteurs. Een record.

De feestelijke uitreiking van De Zilveren Vingerafdruk vond plaats op 24 januari in ODEON Singel 460 te Amsterdam. In zijn toespraak voor een zaal vol uitgevers en schrijvers memoreerde Kees de Bree, hoofdredacteur van Crimezone.nl, dat het spannende boek momenteel aan een ongekende opmars bezig is, dat het aantal uitgeverijen dat thrillers uitgeeft bijna maandelijks groeit, dat het aantal thrillers dat in 2007 werd uitgegeven meer dan 550 titels bedroeg, tegenover circa 400 het jaar daarvoor, dat een groot aantal debutanten een kans krijgt en dat met name vrouwelijke auteurs het goed doen. Overigens niet verwonderlijk omdat circa 60% van de thrillerlezers uit vrouwen bestaat. Kees de Bree kondigde verder aan dat Crimezone.nl binnenkort uitgebreid zal worden met een website waarin, middels recensies, interviews met auteurs en nieuws, uitsluitend aandacht besteed zal worden aan het spannende jeugdboek (10-18 jaar). Ook dit genre kent momenteel een enorme bloei.

De prijswinnaars van De Zilveren Vingerafdruk 2007 werden uiteindelijk Esther Verhoef met Close-up (Uitg.Anthos).
en Karin Slaughter met Onaantastbaar (Uitg Cargo)

Het winnende boek Close-up van Esther Verhoef verwierf in haar categorie 62% van de stemmen. In dit boek probeert een tweeëndertig jarige vrouw met een verbroken relatie en een rampzalig zelfbeeld haar leven op orde te brengen. Haar nieuwe leven komt in een gevaarlijke stroomversnelling terecht als ze Leon Wagner ontmoet, een mysterieuze, dominante man met een bijzondere vriendenkring, die wel erg veel invloed op haar krijgt. Close-up is een beklemmende thriller over het najagen van dromen, onzeker zijn over je lichaam en het bepalen van je grenzen. Het is nu de tweede keer dat Esther Verhoef de Crimezone-award , De Zilveren Vingerafdruk, wint

De Zilveren Vingerafdruk 2007 in de categorie beste (vertaalde) buitenlandse thriller ging naar Karin Slaughter. Haar boek Onaantastbaar verwierf 50.5% van alle stemmen David Baldacci eindigde met zijn boek Geniaal geheim op de tweede plaats met 24.8% van de stemmen.

Esther Verhoef en een vertegenwoordiger van Karin Slaughter's uitgever namen de fraaie plaquettes, die speciaal zijn ontworpen voor de Zilveren Vingerafdruk, in ontvangst .