Consument profiteert van concurrentieslag autoverzekeraars

25/01/2008 09:05



Independer



De concurrentieslag tussen autoverzekeraars is nog lang niet voorbij en dat is in het voordeel van de consument. De gemiddelde premie voor een autoverzekering blijft dalen. Afgelopen jaar daalde deze met 15%. Uit recent onderzoek van financiële vergelijkingssite Independer.nl. blijkt dat online aanbieder VerzekerUZelf op dit moment de goedkoopste aanbieder is. De markt voor autoverzekeringen is continu in beweging. Steeds meer nieuwe partijen melden zich en bieden scherpe tarieven aan. De top drie van goedkoopste aanbieders ziet er na een jaar dan ook volledig anders uit. Kwam via Independer vorig jaar Budgio nog meestal als goedkoopste aanbieder uit de bus, nu staat de internet verzekeraar VerzekerUZelf het vaakst op nummer één.

In het onderzoek zijn alle vergelijkingen op Independer.nl in de eerste drie weken van 2007 en 2008 naast elkaar gelegd. Waar in 2007 nog 16,4% uitkomt bij Budgio als goedkoopste verzekeraar, is dat in 2008 VerzekerUZelf met 33,8%. Klaverblad volgt op nummer twee, gevolgd door Premio. Het jaar daarvoor stonden Premio op nummer twee en Avero op nummer drie. De top drie is dus allesbehalve stabiel.

De concurrentieslag tussen de aanbieders van autoverzekeringen is in het voordeel van de consument. De gemiddelde premie voor een autoverzekering blijft dalen. Vanaf december 2006 tot en met december 2007 daalde deze met 15%. Naar verwachting zal deze daling nog verder doorzetten. Een belangrijke oorzaak is dat er minder auto's worden gestolen, maar ook beter rijgedrag en minder en lagere schades door veiliger auto's zorgen voor lagere premies.

Het loont dus voor consumenten om rond te kijken op de markt voor autoverzekeraars. Zeker omdat autorijden het komend jaar duurder wordt. De slurptaks wordt ingevoerd, brandstof wordt duurder, de wegenbelasting gaat omhoog en voor de leaserijders gaat de bijtelling omhoog naar 25%.

Ook bij het verzekeren van de auto wijzigt er wat, de assurantiebelasting gaat namelijk omhoog. Momenteel betaalt u 7% belasting over de verzekeringspremie, dit wordt per 1 maart 7,5%. De premie zal dus iets hoger gaan worden. De prijzenoorlog tussen de autoverzekeraars komt dus op een gelegen moment.





http://www.independer.nl