Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 012 SJT
Datum: 25 januari 2008

Aanpak geuroverlast op industrieterrein Heerenveen

De provincie Fryslân heeft naar aanleiding van klachten een onderzoek ingesteld naar geurverlast, afkomstig van het industrieterrein Heerenveen-Noord. Bewoners uit Nieuwebrug, Haskerdyken en de Leeuwarderstraatweg in Heerenveen hebben lange tijd frequent geklaagd over geuroverlast. Uit het daarop door de provincie ingestelde onderzoek, uitgevoerd door een milieukundig adviesbureau, blijkt dat de geurproblemen het gevolg zijn van de uitstoot van Ecopark De Wierde en Swiss Combi. Beide bedrijven veroorzaken ("emitteren") meer geur dan op grond van hun vergunning is toegestaan.

Door beide bedrijven is, op verzoek van de provincie Fryslân, een plan van aanpak gemaakt om de geuremissie zodanig te reduceren dat deze weer binnen de vergunde normen komt. De beide bedrijven hebben de plannen van aanpak op donderdagavond 24 januari 2008


- tijdens een door de provincie georganiseerde voorlichtingsavond - gepresenteerd aan de bewoners van de omgeving.

De provincie beoordeelt binnenkort de plannen van aanpak. Als de provincie instemt met de door de bedrijven voorgestelde maatregelen beginnen zowel Ecopark De Wierde als Swiss Combi met het uitvoeren van hun plan van aanpak. Het nemen van de maatregelen, en daarmee de reductie van de geuroverlast, zal enige tijd in beslag nemen. De verwachting is dat eind 2008 de geuremissie rondom industrieterrein Heerenveen-Noord weer binnen de vergunde normen zal vallen.

Op Ecopark De Wierde verwerkt Omrin huishoudelijk-, bedrijfs- en sloopafval. Swiss Combi verwerkt vervuild slib afkomstig van rioolwaterzuiveringsinstallaties.


---- --