Dexia Bank


Analyse van de financiën van de OCMW's en de politiezones

25/01/2008

Sociale bijstand en veiligheid zijn thema's die de bevolking nauw aan het hart liggen. Jaar na jaar krijgen de OCMW's nieuwe opdrachten terwijl de lokale politie, als essentiële pijler van ons veiligheidsbestel, een grondige facelift onderging sinds 1 januari 2002. Het financieel evenwicht van de OCMW's en de politiezones blijft erg broos en is alleen haalbaar mits een aanzienlijke tegemoetkoming van de gemeenten. De bedragen die door de gemeenten aan deze opdrachten worden besteed - niet minder dan 17,5 % van de lopende uitgaven in de gemeentebegrotingen 2007 - liggen hoger dan de eigen werkingsuitgaven en schuldlasten samen.

Nadat in juni de analyse van de gemeente- en provinciefinanciën over 2006 en 2007 werd gepubliceerd, brengt Dexia in een nieuwe kwartaalanalyse de financiën van de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW's) en de politiezones in kaart.

Sociale bijstand en openbare veiligheid zijn twee beleidslijnen die sterk verweven zijn met het lokale vlak hoewel de federale overheid ervoor bevoegd is (en voor bepaalde aspecten ook de gewesten). De wetgever heeft de uitvoering van het beleid immers toevertrouwd aan lokale entiteiten met een rechtspersoonlijkheid die verschilt van die van de gemeenten. Zowel de OCMW's als de politiezones voeren een relatief autonoom beleid, werven daarvoor specifiek personeel aan en voeren een eigen boekhouding.

Door de toename in de afgelopen jaren van fenomenen zoals maatschappelijke uitsluiting en het onveiligheidsgevoel, is deze problematiek uitgegroeid tot een prioriteit op lokaal vlak. De noodzaak om te blijven inspelen op de groeiende behoeften van de bevolking eist de inzet van steeds meer financiële middelen, wat ook een weerslag heeft op de gemeentefinanciën.

Financieel zijn gemeenten bij wet verplicht de exploitaitieverliezen van de OCMW's en politiezones te dekken. Deze gemeentelijke tegemoetkomingen voor de OCMW's en politiezones samen vertegenwoordigen in 2007 gemiddeld 240 EUR per inwoner, of 17,5 % van de gemeenteuitgaven (wat meer is dan het bedrag waarmee gemeenten hun eigen werkings- en schulduitgaven financieren). Vanuit het standpunt van de politiezones is de gemeentetoelage de belangrijkste financieringsbron, ze levert 61,3% van de gewone ontvangsten. Voor de OCMW's gaat het om iets minder dan een derde van de ontvangsten (zonder de activiteit rusthuis (RH) en rust- en verzorgingstehuis (RVT) mee te rekenen).

Statistieken raadplegen en downloaden Zie het origineel

Raadpleeg het volledige persbericht pdf Zie het origineel