Gemeente Nijmegen

Muzikant Wout Pennings krijgt Zilveren Waalbrugspeld

28/01/2008

Op 25 januari krijgt Wout Pennings (58) de gemeentelijke onderscheiding de Zilveren Waalbrugspeld. Hij zet zich al sinds de jaren zestig in voor de muziekwereld in Nijmegen.

Wout Pennings heeft van jongs af aan de muziek in het bloed. Op zevenjarige leeftijd koopt hij zijn eerste gitaar en leert zichzelf gitaarspelen. In de jaren zestig begeleidt hij met een band de jongerenkoren van de kerk in de Dennenstraat en de Krayenhofflaan. Samen met Ton van Erp schrijft hij de muziek. In 1971 richt hij zijn eerste eigen band op, Country Road, dat later over zal gaan in het regionaal bekende Side Track. In 1974 komt hij in contact met de zeer jonge Frank Boeijen. Ze vormen een duo en brengen in 1977 in eigen beheer hun eerste LP uit. In 1979 wordt deze LP opnieuw uitgebracht, nu geproduceerd door Rob de Nijs.

In die jaren werkt Wout Pennings bij muziekwinkel Unison aan het Koningsplein en geeft vele Nijmegenaren gitaarles. Na de periode Boeijen begeleidt Wout Pennings onder andere Lenny Kuhr, Kaz Lux en Rob de Nijs. Daarnaast is hij gitarist in de Ierse band Auto da Fé.

In de jaren tachtig ontdekt hij de Griekse muziek. Hij leert zichzelf bouzouki spelen en wordt een belangrijke ambassadeur van de Griekse muziek in Nijmegen. In 1992 richt hij de Nijmeegse formatie "Kali Tichi" op, die op verschillende podia in Nederland speelt. Hij produceert in 1993 en 1994 twee cd's. Daarnaast organiseert hij voor Griekse groepen optredens in Nederland.

In 1997 is zijn Griekse avontuur na twaalf jaar ten einde en komt hij in aanraking met de Portugese muziek via Emanuel Pessanha. Wout Pennings leert weer zichzelf fadogitaar spelen en Quatro Ventos wordt opgericht. Er volgen verschillende CD's. Opnieuw is hij ambassadeur in Nederland voor muziek uit Zuid Europa.

Ondertussen is Pennings ook producer voor vele anderen. Nijmeegse bands zoals Het Kaf, de Doe Maar Watjes, Kwik Bachus Band en Ernesto en Marcellino kennen hem als producer van hun cd.

Ook zat hij in de jury van de zilveren microfoon, van de Straatmuzikantendag en van de talentenjacht op de Grote Markt op Koninginnedag in Nijmegen. Pennings is medeoprichter van het Midzomer Bluesfestival en betrokken bij verschillende Nijmeegse festivals.

Op vrijdag 25 januari om 20.00 uur reikt loco-burgemeester Hannie Kunst de Zilveren Waalbrugspeld uit aan Wout Pennings voorafgaand aan het concert `Vozes do Silêncio' van de band Quatro Ventos in de Stadsschouwburg van Nijmegen.