Europarlement vergadert in Amsterdam


AMSTERDAM, 20080124 -- 25, 26 en 27 januari zal het Europees Parlement in Amsterdam vergaderen. De europarlementariërs zijn hierbij vervangen door scholieren van 15-18 jaar oud. Tijdens vier regionale sessies zijn zij geselecteerd om deel te nemen aan de nationale conferentie 2008 van het European Youth Parliament (EYP).

De eerste dag staat in het teken van teambuilding en op zaterdag zal in groepen gewerkt worden aan resoluties. Deze resoluties gaan over actuele onderwerpen zoals de grenzen van de unie, terrorisme en de mogelijke burgeroorlog in Kenia. Het uiteindelijke hoogtepunt is het plenaire debat op zondag. In het Amsterdamse gemeentehuis "Stopera" zal de openingsceremonie worden verricht door Boris van der Ham (kamerlid D66) en Esther de Lange (europarlementariër CDA).

De finalisten van 2008 zijn het Alfrink College uit Zoetermeer, het Barlaeus Gymnasium uit Amsterdam, het Cals College uit Nieuwegein, het Emelwerda uit Emmeloord, de R.S.G. Pantarijn uit Wageningen en het Stanislascollege uit Delft. Tijdens dit weekend worden teams geselecteerd voor de twee internationale sessies in Praag en Rennes.

Het EYP is een internationale organisatie voor en door jongeren. De organisatie stimuleert het debat over Europese onderwerpen en Europees burgerschap. In de werktalen Engels en Frans gaan jaarlijks tienduizenden scholieren - van Spanje tot Rusland - met elkaar in discussie.





European Youth Parliament (EYP) - Nederland