Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits van 25 januari 2008 (25/01/08)

Vlaams Parlement

Vorige week bracht het Rekenhof een rapport uit over het Verkeersveiligheidsfonds. Hieruit bleek dat door de te hoge voorafname van de FOD Binnenlandse Zaken en Justitie de lokale politiezones te weinig middelen ontvangen. Bovendien stelt het Rekenhof dat de financiering van de lokale politiezones onvoldoende gekoppeld is aan het verminderen van de verkeersslachtoffers. Op deze nagel slaat Jan Peumans al jaren en hij ondervroeg dan ook de Vlaamse regering woensdag tijdens het Actuele Vragenuurtje. In het Vlaams Regeerakkoord staat immers "de overdracht van de verkeersveiligheid met inbegrip van het verkeersreglement en het boetefonds" expliciet vermeld. Minister Vanackere antwoordde in de plaats van minister-president Peeters, die in Davos vertoefde. De Vlaamse regering zal dit punt op de agenda van de Octopuswerkgroep leggen.

Nog op woensdag werd via spoedbehandeling een resolutie goedgekeurd betreffende de opvangsituatie van gehandicapte en verlaten kinderen in Bulgarije. Deze resolutie werd mee ondertekend door Helga Stevens. De aanleiding was uiteraard de schokkende BBC-reportage over de schrijnende toestanden in dergelijke tehuizen. Helga plaatste de problematiek in een ruimer kader. Via het Europese Gehandicaptenforum vernam ze immers dat de problematiek eigenlijk in vele Centraal- en Oost-Europese landen jammer genoeg schering en inslag is. Zij riep dan ook alle beleidsverantwoordelijken, zowel op Vlaams als op Europees niveau, op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Structurele problemen eisen structurele oplossingen, zo niet leidt alle commotie vandaag uiteindelijk tot niets.

In de Commissie Brussel en Vlaamse Rand werd een voorstel van resolutie van het VB besproken om voor de vernederlandsing van het straatbeeld een Fonds op te richten. Dat Fonds zou handelszaken en bedrijven die een anderstalige benaming kiezen een premie uitkeren als ze hun zaak een Nederlandse naam geven. Mark Demesmaeker kwam uitgebreid tussen en maakte brandhout van het voorstel. Het voorstel doorkruist immers de inspanningen die de lokale besturen, vzw De Rand en het provinciebestuur van Vlaams-Brabant leveren. Die inspanningen gaan veel verder dan wat het VB vraagt! Heel wat gemeentebesturen
-o.a. de Stad Halle waar Mark schepen is- benaderen zelf handelaars en bedrijven, niet alleen om een Nederlandse benaming te kiezen, maar ook om uitsluitend Nederlandstalige publiciteit, opschriften en mededelingen te gebruiken. Ook vzw De Rand en de provincie voeren gerichte acties. Die inspanningen leveren mooie resultaten op. In de logica van het VB moet een bedrijf eerst een Franse benaming kiezen om vervolgens van een Vlaamse premie te kunnen genieten. Bedrijven die het Vlaams karakter wél meteen respecteren, worden niét beloond. Begrijpe wie kan....

Jan Loones heeft steeds alle initiatieven ondersteund die kunnen bijdragen tot bescherming van onze leefomgeving. Zijn naam is in het bijzonder verbonden aan een aantal natuurinitiatieven in de kustregio: duinendecreet, bescherming van de komgrondengebieden van Lampernisse, ontwikkeling van het prachtig natuurgebied rond de IJzermonding en de kustpolders. Wat betreft de kustpolders, blijkt nu, uit een onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), dat tussen 1986 en nu minstens 3.000 hectare permanent grasland uit de polders verdwenen zijn. Polders zijn niet alleen de waardevolste en best bewaarde open ruimtes van Vlaanderen, ze zijn ook ecologisch van groot belang. Ze zijn zelfs van internationaal belang, getuige het feit dat alle andere EU-lidstaten al lang duurzame maatregelen hebben genomen ter bescherming van hun poldergebieden. Wij mogen op Vlaams niveau hierin niet tekort schieten. Jan is, als mede-ondertekenaar van het genaamde "kustpolderdecreet", dan ook zeer begaan met de zaak, en is van plan minister Crevits daarover te ondervragen en te peilen naar haar intenties om de kustpolders nog beter te beschermen dan nu al het geval is.

Er moet snel duidelijkheid komen over de definitieve startdatum van de nieuwe regeling inzake grensarbeid. In de plenaire vergadering vroeg Gino De Craemer minister Vandenbroucke om een ernstig debat over de maatregelen die genomen moeten worden om de negatieve gevolgen voor de West-Vlaamse bedrijven op te vangen. Gino volgt de stelling van de minister dat de gelijke fiscale behandeling in Europees verband op termijn onafwendbaar is en ziet het uitstel dan ook als tijdwinst die we kunnen gebruiken om het voorstel aan te passen. Hoe dan ook moeten de Vlaamse bedrijven rechtszekerheid krijgen. Volgens Gino heeft minister Reynders zich natuurlijk laten verleiden tot een belachelijke vorm van egotripperij, met daaraan een Waals belang gekoppeld. De Waalse werklozen moesten aan de Franse worden gelijkgesteld, zodat de Waalse bedrijven eerder voor de Walen zullen kiezen. Zo houdt men natuurlijk geen rekening met de gevolgen voor de Vlaamse bedrijven, die de dupe van de zaak worden. Het klopt dat het niet om een Vlaamse bevoegdheid gaat, maar de gevolgen zijn vooral voor Vlaanderen negatief. Gino drong er tenslotte op aan dat de minister in deze zaak op zijn bevoegdheden staat en rechtstreeks overlegt met zijn Waalse collega.

Minister Vandenbroucke, die vorige week de N-VA nog uitschold voor verkrampten, lanceerde deze week een aantal opmerkelijke voorstellen. Zo zullen leerkrachten die in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel lesgeven een premie ontvangen. Hiermee wil hij Vlaamse leerkrachten aanmoedigen om in Brussel les te geven. Daarnaast voert hij ook een engagementsverklaring voor de ouders in. Hiermee kunnen de scholen de ouders opleggen om naar oudercontacten te komen, om hun kinderen tijdig te komen halen na schooltijd, Kris Van Dijck steunt deze reeks maatregelen voor het onderwijs in Brussel volledig. Dit komt eigenlijk recht uit het N-VA-partijprogramma en toen de N-VA dit een aantal jaren geleden op de parlementaire tafel legde werd dit verketterd. Nu wordt het dus realiteit. Blijkbaar is de N-VA toch niet zo verkrampt, maar evolueren de geesten in de richting van het vooruitstrevende N-VA-programma.

Het debat over de financiering en de verengelsing van het hoger en universitair onderwijs ging deze week onverminderd voort. In de Commissie Onderwijs stelde Piet De Bruyn dat het nieuwe decreet tegemoet komt aan de vooropgestelde doelstellingen door een gecombineerde input- én outputfinanciering, in plaats van enkel het aantal studenten dat een diploma behaalt als criterium te nemen. De financiering van de humane wetenschappen blijft evenwel een knelpunt. Het Vlaams Bibliografisch Bestand, dat als basis zal dienen voor het toekennen van de financiële middelen, zou een eerlijke oplossing moeten bieden. Een grondige evaluatie zal zeker nodig zijn. Hoewel het de bedoeling was om dit ontwerp van decreet te finaliseren werd de vergadering abrupt afgebroken omdat minister Vandenbroucke weg moest om ergens ten lande een toespraak te geven. Donderdag werd het innovatierapport Soete besproken. Piet uitte zijn bekommernis over het in het rapport geformuleerde, en door minister Ceysens gesteunde, voorstel om de huidige beperking van het aantal uren Engels op te heffen. Dit is voor de N-VA niet wenselijk omdat het vooral de kansarme en allochtone studenten minder kansen zou geven. De aanbeveling in het rapport gaat hieraan volledig voorbij. Iedere student verdient dezelfde kansen op kwaliteitsvol onderwijs; kansen die enkel gegarandeerd zijn bij een redelijk evenwicht in het taalgebruik.

Kamer

In de commissie Buitenlandse Zaken voelde Jan Jambon minister Karel De Gucht aan de tand over het charmeoffensief van de Belgische diplomaten om "het imago van België in het buitenland" op te krikken. Op de vraag of de politieke crisis nu ook daadwerkelijk het imago van België had geschaad, kon de minister geen objectieve gegevens of cijfers plakken. Hij en zijn diplomaten hadden echter, in contacten met gesprekspartners op internationale fora, vragen gekregen over de politieke impasse in België. De Gucht haalde ook aan dat "als zelfs België geen oplossingen vindt voor zijn problemen, hoe kan de EU-constructie dan ooit slagen?" Dit was, aldus de minister, des te meer zo omdat België een stichtend EU-lid is en Hertoginnedal de plaats waar het verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap werd ondertekend. Deze verwijzing naar het non-argument over de Europese integratie verantwoordt dus blijkbaar een charmeoffensief. Jan herhaalde nog maar eens dat een charmeoffensief niks uithaalt wanneer er met Pasen weer een politieke crisis uitbreekt: "Wie gaat onze diplomaten dan nog serieus nemen? Wie gelooft dan nog in het befaamde Belgische model van overleg en dialoog?". De minister bleef het antwoord op deze vragen schuldig.

In de commissie Infrastructuur onderging Peter Luykx zijn vuurdoop in een gedachtewisseling met minister van verkeer Yves Leterme over de mogelijke invoering van een Waals wegenvignet. Volgens Waals minister Daerden moeten ook buitenlanders mee betalen voor de Waalse wegen. Peter vroeg de mening van de minister hierover. Minister Leterme stelde voorstander te zien van een geharmoniseerde aanpak binnen België én met Nederland en Duitsland. Nederland en Duitsland zijn al ver gevorderd met de invoering van het rekeningrijden, en dat is volgens Peter een intelligentere heffing dan een wegenvignet. Rekeningrijden kan immers gedifferentieerd worden volgens plaats en tijdstip.

Flor Van Noppen bracht deze week een bezoek aan het Centrum voor Illegalen in Merksplas (CIM), één van de vijf gesloten asielcentra in België. Hij kreeg een uitgebreide rondleiding van de directrice en geen enkele vraag bleef onbeantwoord. Hoewel het personeel alles in het werk stelt om de bewoners goed op te vangen, moest Flor vaststellen dat het niet gemakkelijk is om een efficiënt uitwijzingsbeleid te verzoenen met een menswaardige behandeling van illegalen.

Sarah Smeyers konden we deze week opnieuw tussen de pakken naturalisatiedossiers terugvinden. De vorige naturalisatieprocedure was al van maart 2007 geleden en de stapel dossiers die in tussentijd bleef aangroeien, is letterlijk de hoogste die de "Commissie Naturalisaties" ooit in één keer heeft moeten behandelen. Het zal dus nog wel verschillende weken duren eer de Kamer heel die procedure kan afronden. Een klein weetje voor de fans die dachten dat Johnny Hallyday dan toch liever Fransman bleef: ook zijn dossier ligt opnieuw op de tafel! Het is aan Sarah en haar minikamer om de komende weken over dit verzoek en duizenden anderen te adviseren.

Deze week werd bekend gemaakt dat Bart De Wever de enige kandidaat-voorzitter is bij de nieuwe bestuursverkiezingen. Bart kan met tevredenheid terugblikken op zijn voorzitterschap, onder meer met drie verkiezingsoverwinningen op rij. Onder leiding van Bart is onze partij er in geslaagd de communautaire problematiek weer bovenaan de agenda te plaatsen en het Vlaamse autonomiestreven bespreekbaar te maken. De komende maanden zal Bart er op toezien dat er nu ook daadwerkelijk verdere stappen worden gezet in de Vlaamse natievorming.

Naar aanleiding van de ophefmakende zaak van de moord op agente Kitty Van Nieuwenhuysen is duidelijk aan het licht gekomen dat de opvolging van vervroegd vrijgelaten gedetineerden mankementen vertoont. De controle door justitie-assistenten en de opvolging hiervan is in deze zaak duidelijk tekort geschoten. Om het schrijnende tekort aan justitie-assistenten aan te tonen heeft Els De Rammelaere de cijfers opgevraagd aan minister van justitie Vandeurzen van het verschil in het aantal momenteel in dienst zijnde justitie-assistenten en het wettelijk aantal toegelaten justitie-assistenten. Eveneens heeft Els gevraagd naar de grootte van de budgettaire inspanningen die de minister van plan in te leveren om het tekort op te lossen.

Senaat

In de commissie Sociale Zaken van de Senaat kwam senator Louis Ide deze week tussen in verband met de artsencontingentering en de numerus clausus. Hij benadrukte nog maar eens dat in dit verband het type gezondheidszorg dat men voor ogen heeft bepaalt hoe je het contingent artsen dient in te vullen. Mevrouw Onkelinx kwam in diezelfde chaotische commissie eveneens haar beleidsplan voor de komende twee maanden voorstellen. Naast initiatieven in de rusthuissector, de gehandicaptensector en plannen voor alcoholmisbruikbestrijding, is haar paradepaardje voor de volgende twee maanden het opstellen van een Nationaal Kankerplan. Louis waarschuwde de minister voor een bevoegdheidsovertreding, preventie is immers een Gemeenschapsbevoegdheid waar Vlaanderen nu reeds uitstekend werk in levert. In elk van de bovengenoemde sectoren is federale recuperatie trouwens uit den boze!

Auteur:
Joachim Pohlmann, universitair medewerker Kamerfractie Peter Buysrogge, universitair medewerker Vlaams Parlementsfractie

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 47 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be