Ingezonden persbericht


Actief met stenen, mineralen, fossielen en zand

Open dag in het Natuurmuseum Nijmegen

Waar kan ik in Nederland fossielen zoeken? Is mijn edelsteen wel echt? Welke steen heb ik op vakantie gevonden? Hierop krijgen bezoekers antwoord tijdens de open dag op zaterdag 26 januari in het Natuurmuseum Nijmegen. Dan staat het museum in het teken van geologie, stenen, mineralen, fossielen, zand en edelstenen. De Kring Arnhem/Nijmegen van de stichting Geologische Activiteiten (GEA) organiseert met het Natuurmuseum allerlei activiteiten voor het publiek. Bezoekers kunnen mineralen bekijken onder een microscoop, edelstenen laten determineren en op echtheid toetsen. Men kan fossielen en stenen meenemen en laten onderzoeken. Kinderen mogen met slijppoeders zelf een steentje slijpen op een glasplaat. Ieder uur maakt iemand kans op een mooie steen, mineraal of fossiel! De toegang is gratis. Het Natuurmuseum is die dag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. De exposities zijn niet toegankelijk.

Leden van de GEA geven informatie over fossielen, zand en stenen. Wat zijn ammonieten en hoe leefden zij? Wat zijn eigenlijk mineralen? En waar kun je ze zoeken? Bezoekers kunnen hun vondst onder een microscoop leggen en met een speciale camera op een tv bekijken. Hierdoor worden prachtige minuscule mineralen en fossielen opgeblazen tot beeldvullend formaat. Verder zijn computerprogramma's over vulkanische verschijnselen en barnsteen te bekijken. En natuurlijk is er informatie over de GEA en de Kring Arnhem/Nijmegen. Leden vertellen wat ze zelf verzamelen en laten hun mooiste vondsten zien. Ook is er een grabbelton vol met leuke stenen. Kortom een dag die stenenliefhebbers niet mogen missen!

GEA is opgericht voor mensen die geĂŻnteresseerd zijn in het ontstaan van de aarde en het ontstaan van leven op aarde. De leden verzamelen gesteenten, mineralen, fossielen en zand en bespreken die onderling. Enkele leden beheren de regionale geologische collectie van het Natuurmuseum. Naast deze werkavonden organiseert de GEA Kring Arnhem/Nijmegen in het museum ook lezingen over geologische onderwerpen.

Kijk voor de agenda op www.natuurmuseum.nl.

Het Natuurmuseum Nijmegen is gevestigd in de Gerard Noodtstraat 121 te Nijmegen, telefoon 024 - 3297070.