Rijksmuseum van Oudheden

PERSBERICHT

16 januari 2008

'Romeinse Peelhelm' Rijksmuseum van Oudheden naar Venetie

De Romeinse vergulde zilveren 'Peelhelm', een van de topstukken uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden, is binnenkort te zien in Venetië, in de tentoonstelling 'Roma e i Barbari' (Rome en de barbaren). Het is voor het eerst sinds vijftig jaar dat de ruiterhelm buiten het museum te zien is. Tijdens de vlucht naar Italië kreeg het kostbare museumstuk twee begeleiders en een eigen vliegtuigstoel.

In de tentoonstelling 'Roma e i Barbari' is de zeventienhonderd jaar oude ruiterhelm een van de belangrijkste publiekstrekkers. De tentoonstelling is van 26 januari tot en met 20 juli 2008 te zien in het Palazzo Grassi in Venetië, en zal daarna doorreizen naar de Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland (Bonn).

De 'Peelhelm' is genoemd naar zijn vindplaats. In 1910 vond een turfsteker de helm in het Peelmoeras bij het Brabantse Deurne. Hoe de helm in het moeras terechtkwam is onduidelijk. De voorwerpen die tegelijk met de helm zijn gevonden, waaronder een geldbuidel met bronzen munten , een mantelspeld, schoenen en resten van leren paardentuig, doen vermoeden dat de Romeinse soldaat zijn bezittingen opzettelijk in het moeras heeft gedeponeerd, na zijn diensttijd. De munten, die alle zijn geslagen tussen 315 en 319 na Chr., dateren de gebeurtenis in het jaar 319 of kort daarna.

De helm maakt sinds 1911 deel uit van de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden en is een van de beroemdste Romeinse oudheden uit Nederland. In de vaste opstelling van het museum is tijdens de afwezigheid van de helm een replica te zien.



Rijksmuseum van Oudheden