Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 18 januari 2008

Verhalen van Westerbork op de plek zelf zaterdag 26 januari 2008

Overlevenden, bekende Nederlanders en dichters dragen voor

In het kader van Holocaust Memorial Day op 27 januari organiseert het Herinneringscentrum Kamp Westerbork op het terrein van kamp Westerbork een verhalennacht van 19.00 tot 01.00 uur. Holocaust Memorial Day is een internationale herdenkingsdag die staat voor de moord op zes miljoen joden. Van hen werden 102.000 uit Westerbork weggevoerd, evenals meer dan 200 Sinti en Roma.

Medewerking tijdens deze avond wordt verleend door onder meer:

schrijvers Jessica Durlacher, Martine Letterie, Klaus Siegel, Harm van der Veen,

Nanda van der Zee

journalisten Pauline Broekema en Marga van Praag van de NOS

overlevenden Frieda Menco-Brommet, Fred Schwarz en Truus Stern-van Zuiden

musici Lianne Abeln, Egbert Meyers, Maarten Peters, Shtetl Band Amsterdam

dichters Bart FM Droog, Remco Ekkers, Marga Kool, Gerard Nijenhuis

acteurs Julika Marijn, Bram van der Vlugt

initiatiefnemer

Herinneringscentrum Manja Pach

Tijdens Verhalen van Westerbork wordt op het terrein van kamp Westerbork het verhaal verteld van de mensen die vanaf deze plek werden gedeporteerd en vermoord. Maar ook van de 5.000 weggevoerden die uit de kampen terugkeerden en van hen die dankzij onderduik overleefden.

De teksten nemen het publiek mee naar het door Etty Hillesum, Philip Mechanicus, Gerhard Durlacher en Saul van Messel beschreven kampleven. Een breed scala aan literaire vormen komt voorbij. De gedichten van Ida Vos (1931-2006) vormen de rode draad van de avond.

De Verhalen van Westerbork op het terrein van kamp Westerbork is voor iedereen gratis toegankelijk en vindt plaats in een verwarmde ruimte. Voor vervoer van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork naar het terrein van kamp Westerbork wordt gezorgd.