Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Januari 2008

Boeiende afstudeermix studenten Fotografie, Grafisch Ontwerpen en Interieurarchitectuur tijdens de Open Dag KABK

Foto's van webcamgirls, een filmpje over het leven van een eendagsvlieg, een serie Turkse theeglazen voor een moderne Turkse wereld en een reeks uitingen over verveling en wachten. Zowel de thema's als de media die studenten Fotografie, Grafisch Ontwerpen en Interieurarchitectuur voor hun afstudeerwerk gebruiken, lopen uiteen. Tijdens de Open Dag van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) op zaterdag 26 januari is het creatieve werk van de studenten die in januari afstuderen voor bezoekers in de Galerie van de KABK te zien.

Bij Fotografie begeven de studenten zich in een wereld van ritme en realiteit, sex en verwondering, macht en aandacht, fantasie en contraverse. Zo portretteert Wieke Braat het voyeuristische leven van een webcamgirls in WEL.KOM. Maar wat gebeurt er buiten het zicht van de camera?

Jacek Futiakiewicz vraagt zich af waarom ze nog grote afstanden zou reizen, als ze de hele wereld ontdekken kan in één straat? De Weimarstraat in Den Haag is haar inspiratiebron. Op het eerste gezicht een doorsnee straat, maar achter de huizen hebben mensen uit alle hoeken van de wereld tussen de Nederlanders een eigen plaats gevonden.

Afstudeerder Ramon Avelino van de afdeling Grafisch Ontwerpen maakt een korte animatiefilm en een affiche over het leven van een eendagsvlieg. De vlieg raakt verrukt van vioolmuziek, beleeft momenten van tijdloosheid en sterft uiteindelijk binnenin de viool.

Bij 'In the meanwhile', een project van Johannes Verwoerd, staan de thema's verveling en wachten centraal. Verwoerd maakt er een reeks grafische uitingen van. We zien een fotoserie met wachtruimtes en een boekje getiteld 'Henry', Hierin toont hij met surrealistische illustraties het verblijf van de jongen Henry in een kamer. Ook de moeite waard is de film die Verwoerd produceerde waarin we zien hoe mensen, waarmee hij een afspraak heeft, wachtend hun tijd doorbrengen.

Laz R. Cilingir, bijna afgestudeerd aan Interieurarchitectuur, maakt een serie glazen en porseleinen theeglazen voor de moderne Turkse wereld zonder daarbij de Turkse tradities te verliezen. In zijn ontwerp houdt hij rekening met de gevoeligheid van de Turkse cultuur: kleine hints kunnen shockerend zijn voor Turken, terwijl dat voor een Nederlander niet hoeft te gelden.

Ulrike Bundt ontwerpt een studio voor Japanse vechtsporten. In het ontwerp spelen de felle beelden van de manga een belangrijke rol. Door middel van een bijzondere route kom je in de dojo's, de oefenruimten terecht.

Fotografie: Wieke Braat, Anne Claire De Breij, Jacek Futiakiewicz, Sander Hiemstra, Ricki van der Tas, Alljan Moehammed, Lisa Romang, Ipek Mihrac Sur, Ruth Visser

Grafsich Ontwerpen: Ramon Avelino, Herline van Bemmel, Johannes Verwoerd, Nikki van Onna, Sanne van Steijn.

Interieurarchitectuur: Laz R. Cilingir, Ulrike Bundt, Falke Decleer, Marlies de Jong, Tamara van Spronsen en Inge Storm.

Opening: zaterdag 26 Januari, 10:00-16:00 uur
Expositie : maandag 28 jan t/m maandag 4 feb, 10:00-16:00 uur Info KABK
De KABK kent de studierichtingen Beeld en Geluid/ArtScience, Beeldende Kunst, Fotografie, Grafisch Ontwerpen, Interactive / Media/ Design, Interieurarchitectuur en Textiel en Mode. Daarnaast biedt de KABK een aantal voortgezette opleidingen aan: Type and Media en ArtScience, de Post Graduate Course Industrial Design. Om je voor te bereiden op de Academie kun je lessen volgen aan de School voor Jong Talent of deelnemen aan een Voortrajecten-programma. Via de Faculteit der Kunsten (Universiteit Leiden) biedt de KABK de volgende masteropleidingen aan: Media Technology en Photograpic Studies. Meer informatie over studeren aan de KABK en de activiteiten tijdens de Open Dag is te vinden op www.kabk.nl .

Beeldmateriaal Fotgrafie zie:


---