Van Bommel naar conferentie over genocide tegen Koerden in Irak

22/01/2008 18:23



SP



SP-Kamerlid Harry van Bommel vertrekt eind deze week naar Noord-Irak om deel te nemen aan een conferentie over de genocide tegen de Koerden in de jaren '80. De conferentie 'Genocide in Kurdistan-Iraq' wordt van zaterdag 26 tot en met maandag 28 januari 2008 gehouden in Arbil in Iraaks Koerdistan en wordt geopend door premier Nerchivan Barzani van de Koerdische regionale regering.

Mede dankzij initiatieven van Van Bommel in de Tweede Kamer werd de Nederlandse gifgashandelaar Frans van Anraat, die bestanddelen leverde voor het gif waarmee honderden Koerden werden vermoord, aangehouden en veroordeeld tot 17 jaar gevangenisstraf. Naast het SP-Kamerlid zullen ook toenmalig officier van justitie Fred Teeven (nu Kamerlid voor de VVD), hoogleraar Mient Jan Faber en journalist Arnold Karskens, auteur van 'Geen cent spijt, de jacht op oorlogsmisdadiger Frans van Anraat' aan de conferentie deelnemen.

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat het Baath-regime van Saddam Hoessein de grote Anfal-operaties opzette. Anfal was het codewoord voor de vernietigingscampagne met gifgasaanvallen tegen de Koerden in Irak. De aanval op de stad Halabja in maart 1988 is daarvan het sprekend voorbeeld geworden.

De Koerdische regionale regering die de conferentie organiseert, wil internationale erkenning van de genocide. Volgens Van Bommel is die internationale erkenning zeer gewenst en moet er volledige openheid komen over de betrokkenheid van westerse overheden en bedrijven bij de levering van chemicaliën die zijn gebruikt bij de gasaanvallen. Verder gaat het Kamerlid onderzoeken wat Nederland en de EU kunnen doen aan de grote medische en sociale problemen die deze gifgasaanvallen hebben veroorzaakt en nog steeds veroorzaken. Eerder al pleitte de SP voor gerichte hulp aan getroffen Koerden door hulpprojecten over te nemen die de Britten niet langer wensen te financieren.

De SP werkt al jarenlang mee aan de Halabja-herdenking op 16 maart. Dit jaar zal Van Bommel ter gelegenheid van het 20-jarige jubileum van de genocide samen met Nederlandse Koerden vragen om de oprichting van een Halabjamonument.





http://www.sp.nl