Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Januari 2008

Gratis minicolleges in Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten

Studenten op de KABK volgen naast hun praktijklessen ook theoriecolleges, waarin actualiteit met historische kennis gecombineerd worden. Tijdens de Open Dag op zaterdag 26 januari kunnen geïnteresseerden gratis minicolleges volgen! Beeldend kunstenaar Geer Steyn, kunsthistoricus Michael van Hoogenhuyze, grafisch ontwerper Gert Dumbar en free-lance curator en publicist Miriam Bestebreurtje, tevens allen docent, geven hun minicollege om 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur in de bibliotheek.

12.00 uur
Minicollege Beeld en Geluid / ArtScience
De poëzie van de techniek.
Veranderingen in onze cultuur lijken bepaald te worden door de opeenvolging van nieuwe technische mogelijkheden. Hoe kan men daar in het kunstonderwijs op reageren? Michael van Hoogenhuyze, docent kunstgeschiedenis en kunsttheorie, legt uit hoe de discussie daarover in de loop der tijden is veranderd. Is techniek een bedreiging voor ambachtelijke kunst of juist een bron van nieuwe mogelijkheden?

Bovenstaande vragen hebben al twee eeuwen een rol gespeeld in discussies over de plaats van de kunst in de samenleving. Vanaf het eind van de twintigste eeuw zien we een nieuwe ontwikkeling: Niet een kunst die zich verzoent met de techniek als hulpmiddel, maar kunstuitingen die techniek bewust gebruiken als materiaal. Welke poëtische mogelijkheden kan de techniek ons bieden?

13.00 uur
Minicollege Grafisch Ontwerpen
Natte voeten
De befaamde grafisch ontwerper, Gert Dumbar, richtte in 1977 het bedrijf Studio Dumbar op, waarmee hij onder andere grafische producten maakte voor de NS, Schiphol, de PTT en de Politie. Tegenwoordig bestaat het bureau uit meer dan dertig medewerkers en heeft een grote verscheidenheid aan stijlen ontwikkeld en diverse (inter)nationale prijzen gewonnen. De NS, maar ook bedrijven en culturele instellingen, hebben door Studio Dumbar een zeer herkenbare verschijningsvorm gekregen. In 2005 werd hem door de Beroepsvereniging van Nederlandse Ontwerpers (BNO) het erelidmaatschap toegekend vanwege zijn grote verdienste voor het ontwerpvak. Dumbar is op het ogenblik als adviseur bij Studio Dumbar betrokken en is docent Ontwerpen aan de studierichting Grafisch Ontwerpen van de KABK. Dumbar geeft lezingen over de hele wereld, maar vandaag vertelt hij tijdens zijn minilezing 'natte voeten' waarom Grafisch Ontwerpen aan de KABK zo'n boeiende studie is!

14.00 uur
Minicollege Beeldende Kunst
Groot Model, een transformatie
Geer Steyn, docent beeldhouwen, geeft een toelichting op een project van Beeldende Kunst 3D-afdeling. Naar aanleiding van een model (her)onderzoeken studenten sculpturale betekenissen als maat, vorm en expressie. Het project duurt een jaar en academiebreed tonen studenten grote belangstelling.

15.00 uur
Minicollege Fotografie
Wat heeft Malinese portretfotografie met Janet Jackson te maken In haar minicollege vertelt docente Kunstgeschiedenis en fotografiebeschouwing, Miriam Bestebreurtje, over de videoclip die Marc Romanek voor Janet Jacksons liedje 'Got till it's gone' maakte. Deze staat bol van de verwijzingen naar de fotografie van Seydou Keïta en Malick Sidibé. De studioportretten van deze twee Malinese fotografen, staan weer met één voet in de westerse portrettraditie maar met de andere in de Afrikaanse verteltrant. Om als fotograaf of beschouwer wijs te worden uit deze vermenging van visuele culturen die aldoor plaats vindt, heb je kunsthistorische kennis nodig en een stevig theoretisch fundament. De lessen kunstgeschiedenis en fotografiebeschouwing gaan onder meer hierover.

Info KABK
De KABK kent de studierichtingen Beeld en Geluid/ArtScience, Beeldende Kunst, Fotografie, Grafisch Ontwerpen, Interactive / Media/ Design, Interieurarchitectuur en Textiel en Mode. Daarnaast biedt de KABK een aantal voortgezette opleidingen aan: Type and Media en ArtScience, de Post Graduate Course Industrial Design. Om je voor te bereiden op de Academie kun je lessen volgen aan de School voor Jong Talent of deelnemen aan een Voortrajecten-programma. Via de Faculteit der Kunsten (Universiteit Leiden) biedt de KABK de volgende masteropleidingen aan: Media Technology en Photograpic Studies.

Meer informatie over studeren aan de KABK en de activiteiten tijdens de Open Dag is te vinden op www.kabk.nl .


---

Noot voor redacties,