Gemeente Arnhem

Dag van Stadsblokken - Meinerswijk op 26 januari (18-01-08) De gemeente Arnhem organiseert op zaterdag 26 januari de dag van Stadsblokken - Meinerswijk. Dat is het moment waarop de open planvorming voor het gebied Stadsblokken - Meinerswijk van start gaat. Wethouder Cees Jansen verricht om 10.00 uur in het stadhuis de aftrap. Iedereen kan deze dag in het stadhuis een antwoord vinden op vragen over het gebied Stadsblokken - Meinerswijk zelf en over de mogelijkheden om mee te denken over de invulling van het gebied en om de eigen gebruikswensen door te geven. De dag van Stadsblokken - Meinerswijk heeft een feestelijk karakter. Er is een informatiemarkt, een diapresentatie met prachtige fotos uit het gebied, een levensgrote luchtfoto, er is muziek en er zijn diverse kinderactiviteiten, zodat ouders rustig kunnen rondkijken en zich laten inspireren.

Het participatieproces van Stadsblokken - Meinerswijk zal een jaar in beslag nemen. Iedereen mag meedenken over de toekomstige invulling van het gebied. Verantwoordelijk wethouder Cees Jansen: Het gebied is heel groot, wel 5 keer zo groot als Sonsbeek. Denk je eens in wat daar allemaal zou kunnen. Als gemeente gaan we bewust zelf geen plannen maken. Ik roep alle Arnhemmers van harte op om met ideeën te komen.

Grootste kindertekening
Tijdens de dag van Stadsblokken - Meinerswijk maken Arnhemse kinderen de grootste kindertekening van Nederland. Deze actie start om 10.30 uur en is voor kinderen vanaf 7 jaar. Zij mogen allemaal hun mooiste plekje van de wereld tekenen. Zo ontstaat de mooiste plek van de wereld, als symbool voor de invulling van Stadsblokken - Meinerswijk. Van de kinderen die meedoen worden fotos gemaakt, deze staan vanaf 1 februari op de website www.stadsblokken-meinerswijk.nl

Zoveel mogelijk ideeën
Het proces is opgedeeld in twee ronden. In eerste instantie wil de gemeente graag de ideeën horen die het gebied voor de hele stad aantrekkelijker kunnen maken. Al deze ideeën worden gebundeld tot denkrichtingen en besproken met de gemeenteraad. In de tweede ronde worden de verzamelde denkrichtingen uitgewerkt tot ontwikkelingsvisies. Ook tijdens deze uitwerking kunnen bewoners, belanghebbenden en belangstellenden meekijken en meedenken met de ontwerpers. Dit wordt afgesloten met een openbare avond/debat. Aan het einde van 2008 maakt de gemeenteraad een keuze voor één van de ontwikkelingsvisies. Deze is dan het uitgangspunt voor de toekomstige ontwikkelingen in Stadsblokken - Meinerswijk.

Het gebied
Stadsblokken - Meinerswijk is een uiterwaardengebied in het hart van Arnhem. Het ligt tegenover het stadscentrum, aan de zuidelijke oever van de Nederrijn en is circa 450 hectare groot. Stadsblokken
-Meinerswijk is een gevarieerd gebied met bijzondere natuurwaarden, zichtbare en onzichtbare resten uit het verleden en diverse woonplekken, maar is op diverse plekken ook aan het verrommelen. Bij een hoge rivierwaterstand komt ongeveer tweederde deel van het totale gebied onder water te staan.