Provincie Limburg

Persberichten

Bijzonderheden vergadering Provinciale Staten 25-01-2008

De wijziging op de programmabegroting 2008 en de ontstane situatie rondom Science Link Venray waren de onderwerpen die vandaag centraal stonden in de vergadering van Provinciale Staten. Aan het einde van de vergadering werden 9 moties in stemming gebracht. Het besluit van de minister Eurlings om 20 miljoen uit te trekken om de snelheid op het baanvak Sittard-Heerlen te verhogen leidde bij aanvang van de vergadering tot mondelinge vragen aan het college van GS door GroenLinks en VVD.

Mondeling vragen: verbetering spoor c.q. verdubbeling Maaslijn Het besluit van minister Eurlings om 20 miljoen uit te trekken om de snelheid op het baanvak Sittard-Heerlen te verhogen (en daarmee de reistijd met 1,5 minuut te bekorten) leidde tot mondelinge vragen door Margriet van Tulder (GroenLinks) en Martin Camp (VVD). Gedeputeerde Kersten zegde toe uitvoering te geven aan de oproep van GroenLinks en VVD om bij het ministerie aandacht te vragen voor een zinvollere besteding van de 20 miljoen en dit in verband te brengen met de problematiek van de verdubbeling Maaslijn. Daarnaast beloofde de gedeputeerde te bevorderen dat er op korte termijn met betrokken partijen een knelpuntenanalyse Maaslijn wordt opgesteld.

Wijziging Programmabegroting 2008
Met deze wijziging is door het college van GS de laatste stap gezet in het proces om de ambitie van de nieuwe coalitie inzichtelijk en operationeel te maken.
De oppositiepartijen (SP, VVD, GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66) verweten het college vaagheid. Zij misten in het coalitieakkoord vooral concrete - door PS controleerbare - doelen.

Ingediende moties: Motie concretisering beleid Gedeputeerde Staten De SP achtte de begrotingswijziging dermate ondoorzichtig en onduidelijk dat deze naar de mening van de SP niet in stemming kon worden gebracht. De motie van de SP waarmee het college van GS werd opgeroepen haar beleid zo te verduidelijken en te concretiseren dat Provinciale Staten hun rechtmatige invloed op het gevoerde beleid kunnen uitoefenen, werd verworpen.

Motie extra budget in het kader van het Jaar van het Religieus Erfgoed 2008
Verwijzend naar het Jaar van het Religieus Erfgoed 2008 riep het CDA het college van GS per motie op om een bedrag van 1 miljoen beschikbaar te stellen t.b.v. projectinitiatieven van organisaties en beheerders van monumentale religieuze gebouwen. Deze motie werd met 43 stemmen voor (CDA, SP, PvdA, VVD, GroenLinks, D66) en 1 tegen (PvdD) aangenomen.

Motie (bestemming) Leropperveld
GroenLinks/SP dienden een motie in naar aanleiding van de ontwikkelingen rondom (de bestemming van) Leropperveld, Roerdalen. In deze motie werd het optreden van het college afgekeurd en werd het college opgeroepen om de gemeente Roerdalen te ondersteunen in haar acties om aantasting van de waarde van het Leropperveld te voorkomen of te beperken. Deze motie werd verworpen met 31 stemmen tegen (CDA, PvdA, VVD) en 13 voor (SP, GroenLinks, PvdD, D66).

Motie ophogen budgetplafond Tenderregeling Kunst en Cultuur 2008 De motie van GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren en D66 om de Tenderregeling Kunst en Cultuur 2008 te verhogen van 400.000 naar 600.000 werd door de indieners aangehouden vanwege de door het college toegezegde evaluatie.

Motie ondersteuning initiatieven natuur- en milieueducatie PvdA, CDA en PNL dienden een motie in waarmee het college werd opgeroepen ook in 2008 en 2009 initiatieven op het gebied van natuur- en milieueducatie (financieel) te ondersteunen. Deze motie werd met 37 stemmen voor (CDA, SP, PvdA, GroenLinks, PvdD, D66) en 7 tegen (VVD) aangenomen.

Motie klimaatneutrale gebouwen Provincie Limburg Eveneens met een motie van PvdA, CDA en PNL werd het college opgeroepen om er in het kader van duurzaamheid voor te zorgen dat gebouwen van de Provincie en de provinciale musea klimaatneutraal worden. Deze motie werd met 37 stemmen voor (CDA, SP, PvdA, GroenLinks, PvdD, D66) en 7 tegen (VVD) aangenomen.

Motie herindeling
SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren dienden tenslotte een motie in waarmee zij het college van GS opriepen zich terughoudend op te stellen in de herindelingsdiscussie in Noord-Limburg en de regierol te laten liggen bij de gemeenten. Deze motie werd met 32 stemmen tegen (CDA, PvdA, VVD, D66) en 12 voor (SP, GroenLinks, PvdD) verworpen.

De VVD diende 2 amendementen in. Een amendement was gericht op de revitalisering van bedrijventerreinen. De VVD stelde voor hiervoor een herstructureringsfonds te vormen van 10 of 20 miljoen. Dit amendement werd niet aangenomen: 24 stemmen tegen (CDA, PvdA) en 20 stemmen voor (SP, VVD, GroenLInks, PvdD en D66).
Met een tweede amendement vroeg de VVD te bevorderen dat het aantal leer-werkplekken in het MKB en zorginstellingen toeneemt. Dit amendement werd met 44 stemmen voor aangenomen (CDA, SP, PvdA, VVD, GroenLinks, PvdD, D66).

De wijziging op de programmabegroting 2008 werd uiteindelijk met 32 stemmen voor (CDA, PvdA, VVD, D66) en 12 tegen (SP, GroenLinks, PvdD) aangenomen.

Overige moties:
Motie ontwikkeling Media Groep Limburg
De fracties CDA, SP, PvdA, GroenLinks, PNL, Partij voor de Dieren en D66 hebben met verontrusting kennis genomen van de ontwikkelingen bij de Media Groep Limburg en verzochten GS met klem alles in het werk te stellen om de kwaliteit, pluriformiteit en Limburgse identiteit van de kranten van het MGL-concern te waarborgen.
De VVD gaf in een stemverklaring aan tegen deze motie te stemmen omdat naar de mening van de VVD deze motie niet tot de bevoegdheid van de Provincie behoort. De motie werd met 36 stemmen voor (CDA, SP, PvdA, GroenLinks, PvdD, D66) en 7 tegen (VVD) aangenomen.

Motie Dierenactivisme
CDA, PvdA, PNL en VVD dienden een motie in naar aanleiding van de recente berichten over dierenactivisme rondom het geplande bedrijvenpark Sciene Link in Venray. Met de motie werd GS opgeroepen te bevorderen dat ondernemers in Limburg de kans krijgen initiatieven te ontwikkelen en te bevorderen dat actiegroepen die zich hiertegen met oneigenlijke, buitenwettelijke middelen en geweld verzetten, actief te bestrijden. Verder wordt het college gevraagd het Kabinet op te roepen streng toe te zien op naleving van wetgeving. De SP onthield zich van stemming omdat naar de mening van SP hier sprake is van uitvoering van wetgeving. De motie werd met 30 stemmen voor (CDA, PvdA, VVD) en 4 tegen (GroenLinks, PvdD, D66) aangenomen.

Motie tegen gebruik intimidaties, bedreigingen en geweld Naar aanleiding van de ontstane situatie rondom Science Link in Venray dienden de Partij voor de Dieren, GroenLinks en D66 eveneens een motie in waarmee zij het college opriepen zich uit te spreken tegen het gebruik van intimidaties, bedreigingen en geweld met als doel ideologische doelen te realiseren en te bevorderen dat gewelddadig optreden actief volgens het strafrecht wordt bestreden en dit onderwerp onder de aandacht te brengen bij Kabinet en Tweede Kamer. De SP onthield zich van stemming omdat naar de mening van SP hier sprake is van wetgeving. De motie werd met 31 stemmen tegen (CDA, PvdA, VVD) en 4 voor (GroenLinks, PvdD, D66) verworpen.

Bestuursopdracht internationalisering
Internationalisering is voor Provinciale Staten een belangrijk speerpunt voor de komende jaren. Dit is overigens ook geconstateerd tijdens de statenconferentie Internationalisering van 19 januari jl., die door de statenleden als zeer positief is ervaren. Om te borgen dat dit speerpunt nu actief wordt opgepakt, werd er op initiatief van het CDA een bestuursopdracht in stemming gebracht waarmee het college van GS opgedragen wordt te onderzoeken wat de huidige situatie is t.a.v. internationalisering en een streefbeeld te schetsen. Deze bestuursopdracht werd met 44 stemmen voor (CDA, SP, PvdA, VVD, GroenLinks, PvdD, D66) aangenomen.

Verder stelden Provinciale Staten vandaag vast de aanpassing van de Reglementen van Orde voor de statenvergaderingen en de commissievergaderingen.

25-1-2008 22:06