Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 26 januari

Fryslân, 26-01-2008 o Politieberichten van vrijdag 25 januari 07.00 uur t/m zaterdag 26 januari 11.00 uur

Leeuwarden: inbraak school
De politie onderzoekt de inbraak in een school aan de Vredeman de Vriesstraat. In de nacht van donderdag op vrijdag werd van het schoolgebouw een raam vernield, waarna een telefoontoestel werd weggenomen. Een 60-jarige Leeuwarder deed namens de school aangifte.

Gorredijk: diefstal vanaf bouwterrein
De politie onderzoekt de diefstal vanaf een bouwterrein aan de Trimbeets. In de nacht van donderdag op vrijdag werden vanaf het terrein zeven houten stelprofielen en 29 houten balken gestolen. Tevens werd er een kleine pallet met stenen omver geduwd. Een 31-jarige inwoner van Gorredijk deed namens het gedupeerde bouwbedrijf aangifte.

Dokkum: verdachte bedreiging en openbare dronkenschap weer vrij De politie heeft de 26-jarige man uit Kollum, die woensdagnacht in Dokkum werd aangehouden, is weer in vrijheid gesteld. De man werd verdacht van onder andere bedreiging van een medewerker van een horecagelegenheid en openbare dronkenschap. Abusievelijk werd in het politiebericht van donderdag gemeld dat dit voor een horecagelegenheid op de Hoogstraat zou zijn gebeurd. Het bleek zich echter op de Markt te hebben afgespeeld. De verdachte verklaarde zo te hebben gehandeld, omdat hij agressief benaderd zou zijn. Het verzet tegen de politiemensen kwam doordat hij vond dat ze hem niet correct zouden hebben behandeld. In afwachting van zijn berechting is de verdachte donderdag in de loop van de dag in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: politie zoekt getuigen mishandeling
De politie heeft woensdagavond een onderzoek ingesteld naar een mishandeling van een 19-jarige man uit Leeuwarden. De man was op de Prins Hendrikkade een bekende 17-jarige plaatsgenoot tegengekomen, waar hij al langer ruzie mee had. De 19-jarige kreeg bij de ontmoeting direct een klap en werd in zijn bil gestoken. Dat leverde een kleine snijwond op. De verdachte 17-jarige Leeuwarder werd de volgende dag aangehouden. De politie wil graag in contact komen met mensen die woensdagavond rond 18.45 uur getuige waren van de ruzie. Hen wordt gevraagd via 0900 8844 contact op te nemen.

Haulerwijk: politie houdt drie verdachten aan voor poging tot doodslag cq zware mishandeling
De politie heeft maandag 21 januari drie inwoners van Oosterwolde van 18, 21 en 23 jaar aangehouden op verdenking van poging tot doodslag cq zware mishandeling. Op 8 december 2007 fietsten twee inwoners van 19 en 21 jaar uit Haulerwijk over de Kerkstraat aldaar. Omstreeks 03.00 uur werden de twee klemgereden door een auto met daarin drie mannen uit Oosterwolde. Het trio stapte uit en viel zonder reden de twee fietsers aan. De twee werden geschopt en geslagen, waarna de drie weer in de auto stapten en wegreden in de richting van Haulerwijk. De twee fietsers liepen diverse verwondingen op en moesten zich onder doktersbehandeling stellen. Een getuige noteerde het kenteken van de auto en gaf dit later door aan de politie. Nadat de slachtoffers aangifte hadden gedaan werd er een onderzoek gestart. Naar aanleiding van dit onderzoek konden de drie verdachten afgelopen maandag worden aangehouden. De verdachten zijn inmiddels geleid voor de
rechter-commissaris. Op vordering van de officier van justitie zijn zij in voorlopige hechtenis gesteld.

Anjum: aanrijding met letsel
De politie heeft vrijdagmiddag geassisteerd bij een ongeval op de Saatsenwei, waarbij een 61-jarige man en een 56-jarige vrouw, beiden uit Anjum gewond raakten. De twee zaten in een brommobiel dat waarschijnlijk frontaal in aanrijding kwam met een personenauto, bestuurd door een 74-jarige plaatsgenoot. Deze bleef daarbij ongedeerd. De twee slachtoffers werden met letsel per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht, de man naar Dokkum en de vrouw naar Groningen. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeluk.

Tersoal: dodelijk ongeval
Een 30-jarige fietser uit de gemeente Boansterhim is zaterdagmorgen overleden als gevolg van een aanrijding rond 01.20 uur op de Buorren. Het slachtoffer was daar frontaal in botsing gekomen met een personenauto, bestuurd door een 52-jarige inwoner van dezelfde gemeente. Een ambulance vervoerde het slachtoffer met ernstig letsel in eerste instantie naar het ziekenhuis in Sneek. Later werd hij overgebracht naar het UMC Groningen, waar hij zaterdagmorgen overleed. Omdat het vermoeden bestond dat de automobilist onder invloed was, moest deze op het politiebureau een ademanalyse ondergaan. Gezien de uitslag van 405 ug/l werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt en is zijn rijbewijs ingevorderd. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeluk.

Drachten: onder invloed
De politie heeft zaterdag rond 02.00 uur op de Zuidkade een 33-jarige automobilist uit Burgum staande gehouden. Omdat vermoed werd dat de man gedronken had werd hij naar het politiebureau overgebracht om een ademanalyse te ondergaan. Aangezien hij daar geen medewerking aan wilde verlenen werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt en is zijn rijbewijs ingevorderd.

Oldeberkoop: onder invloed
De politie heeft zaterdag om 04.40 uur op de Singel een 19-jarige automobilist uit Boijl staande gehouden. De man bleek onder invloed te zijn en moest op het politiebureau een ademanalyse ondergaan. Gezien de uitzag van 420 ug/l en het feit dat het een beginnend bestuurder betrof, werd zijn rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt.

Heerenveen: brand peuterspeelzaal
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag assistentie verleend bij een brand in een peuterspeelzaal aan de Wulpstraat. De brand werd rond 02.30 uur door een omwonende gemeld, waarna de brandweer Heerenveen met in totaal vier voertuigen ter plaatse kwam. Gedurende de brand werd nog overwogen drie nabij gelegen woningen te ontruimen, maar dat bleek niet nodig te zijn. Rond 04.00 uur werd het sein brand meester gegeven. Ondanks de inzet van de brandweer brandde het pand vrijwel geheel uit en kan waarschijnlijk als verloren worden beschouwd. Aangezien er bij de brand asbest is vrijgekomen is het terrein rond het pand afgezet. De politie zal een onderzoek instellen naar de oorzaak van de brand.