KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

26-1-2008

Watersportverbond beëindigt RS:X Kernploeg

Het Watersportverbond heeft besloten het RS:X Windsurfer-programma niet meer binnen de kernploeg voort te zetten. Direct gevolg van deze beslissing is dat windsurfer Casper Bouman buiten de kernploeg valt. Om die reden wordt de overeenkomst met coach Jochem Brenninkmeijer ook beëindigd.

De regel is dat topzeilers door de bondscoach worden uitgenodigd voor een plaats in de Kernploeg als ze in staat worden geacht een
podiumresultaat te realiseren op een Europees, Wereldkampioenschap of op de Olympische Spelen. De interpretatie van die eis wordt ingevuld door Bondscoach Jaap Zielhuis en bekrachtigd door het afdelingsbestuur Topzeilen.

De resultaten van de RS:X Kernploeg waren in 2007 niet voldoende om aan die eis te voldoen. De Nederlandse windsurfers konden op de vijf gezeilde evenementen ook niet voldoen aan de NOC*NSF eis om bij de beste acht landen van de wereld te eindigen.

Vlak na het Pre-Olympische testevenement in 2007 stond het
Watersportverbond voor de keuze om het RS:X programma uit de kernploeg te halen.

Zielhuis licht toe. We stonden in het najaar al voor de keuze. Maar aangezien Casper in 2006 Wereldkampioen was geworden en ook omdat we in januari 2008 alweer een WK hadden, wilden we het tot het WK van 2008 een kans geven.

Vervolgens is het trainingsprogramma van de surfers aangepast en is extra aandacht besteed aan het verbeteren van de prestaties in condities met weinig wind. Graadmeter waren de Wereldkampioenschappen die in januari 2008 in Nieuw Zeeland gezeild zijn.

Zielhuis vervolgt, Er is progressie geboekt maar niet voldoende. We kunnen het RS:X programma niet meer rechtvaardigen in de Kernploeg. We gaan de focus verleggen naar de Spelen van 2012. We hebben het over twee jonge surfers met voldoende talent. We willen deze twee mannen absoluut niet verliezen voor het Olympische Windsurfen.

Zielhuis heeft het over Casper Bouman en trainingspartner Dorian Rijsselberge. Zij zullen het vanaf nu moeten doen met minder
intensieve coaching en ondersteuning van de bond. Het Kernploeg programma is fulltime, 100% zeg maar. We werken nu verder op
projectbasis en blijven de surfers specifiek ondersteunen, vooral op het verbeteren van hun prestaties met weinig wind, besluit Zielhuis.