VVD


26-1-2008

Rutte kondigt nieuwe VVD-beginselverklaring aan

Tijdens de viering van het 60-jarig jubileum van de VVD in Amsterdam heeft fractievoorzitter Mark Rutte een nieuwe Beginselverklaring aangekondigd.

"De huidige Beginselverklaring dateert uit 1980", aldus Rutte. "De wereld is sindsdien ingrijpend veranderd. Nu is het juiste moment om onze samenhangende visie op die sterk veranderde wereld opnieuw te definiëren. De twee kernwaarden van het liberalisme, vrijheid én verantwoordelijkheid, zullen daarbij leidend zijn."

Rutte neemt zelf de verantwoordelijkheid voor het totstandkomen van de nieuwe Beginselverklaring. Hij doet dat in nauw overleg met de fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer, Uri Rosenthal, en in samenspraak met de huidige en de nieuwe partijvoorzitter en alle leden van de VVD. Het doel is dat de leden op de 125e Algemene Vergadering, in november 2008, de nieuwe Beginselverklaring vaststellen.

Rutte: "Het opstellen van de nieuwe Beginselverklaring doen wij zelfbewust en zelfverzekerd, vanuit onze eigen kracht. Ontwikkelingen als globalisering, migratie, terrorisme en nieuwe technologie maken dat de wereld van 2008 fundamenteel verschilt met die van 1980. Het moet een offensief document worden, dat bovenal onderscheidend is ten opzichte van de beide andere hoofdstromingen in de Nederlandse politiek: de christen-democratie en de sociaal-democratie. De twee kernwaarden van het liberalisme, vrijheid én verantwoordelijkheid, zullen leidend zijn bij het opstellen van de nieuwe Beginselverklaring."

Daarnaast deed Rutte een handreiking naar CDA-kiezers. "Veel CDA-kiezers die ik spreek zijn ontevreden over het beleid van het huidige kabinet. Ze willen graag VVD stemmen, maar hebben twee zorgen: streven wij wel naar cohesie in de samenleving en is de VVD niet anti-religieus? Op beide punten kan ik ze geruststellen."

Rutte: "Juist mensen die in hun kracht staan, zullen zich als vrije burgers met elkaar verbinden. Wij willen mensen sterker maken, door ze vertrouwen en waardering te geven. Dat is de beste manier om mensen bij elkaar te brengen. Cohesie in de samenleving bevorder je niet door verbanden van bovenaf op te leggen, maar door vrije mensen hun eigen verbindingen te laten aangaan. De Wet werk en bijstand van het vorige kabinet is een prachtig voorbeeld hoe je mensen nieuw perspectief kunt geven."

Over religie zei Rutte: "De VVD heeft altijd waardering gehad voor de belangrijke rol die religie speelt in ons land. Wij houden strikt vast aan de scheiding van kerk en staat, maar dat betekent niet dat wij anti-religieus zijn. Zoals één van onze oprichters, professor Oud, in 1953 al zei: `Onze partij plaatst zich op de grondslag der verworvenheden der christelijke beschaving. Als politieke partij laten wij het aan ieders persoonlijke geweten over te beslissen op welke diepere levensgrond hij of zij meent een staatkundige overtuiging te moeten vestigen.'"