VVD


26-1-2008

Toespraak Jan van Zanen bij het 60-jarig jubileum van de VVD

Toespraak van partijvoorzitter Jan van Zanen bij het 60-jarig jubileum van de VVD.

Dames en heren,

Welkom bij onze jarige VVD!

60 jaar geleden wilden Dirk Stikker en Pieter Jacobus Oud alle liberalen en vrijzinnigen weer verenigen in een partij. Iets dat ruim vijftig jaar niet gebeurd was.
Zij waren verspreid over meerdere partijen. Een vuist maken voor de vrijzinnigheid, dat was het doel en dat is de blijvende opdracht voor ons liberalen. Ik ben blij dat u allen in zo'n grote getale aanwezig bent. Dit had vermoedelijk niet iedereen verwacht toen we in het afgelopen najaar op het Thorbeckehuis deze viering aan het voorbereiden waren. Toen waren we tenslotte ook met andere dingen bezig die onze partij in beroering brachten. Beroering hebben we volop gehad in onze 60-jarige geschiedenis. We hebben pieken en dalen gehad. U bent hier met ruim 900 mensen. Een aantal mensen van het eerste uur. Maar ook nieuwe leden. Professionele bestuurders en vrijwilligers.Vrijwilligers zonder wie de VVD niet zou kunnen bestaan.

Laten we het elan dat wij vandaag uitstralen behouden en vooral uitwerken in de komende maanden.
Laten we weer ledenwerven. Laten we weer laten zien dat het goed is om bij de VVD te horen. Onze professionele politici onder leiding van Mark Rutte zijn volop bezig om de strijd aan te gaan met dit bemoeizuchtige, spilzuchtige en betuttelende kabinet. Deze oppositieperiode moeten wij gebruiken om weer die vuist te laten zien ten behoeve van de vrijzinnigheid. Omwille van de vrijheid, pal voor de democratie.

Dames en heren,

Bij een verjaardag horen ook cadeautjes. Ik ben blij dat u met zovelen bent. Dat vind ik een mooi cadeau voor onze partij. Zoveel geestdrift en enthousiame. Ik lees dezer dagen ook diverse krantenberichten en in opiniebladen, waarbij de vraag gesteld wordt heeft de VVD wel eigenlijk wel reden om iets te vieren. Natuurlijk wel. Ik heb het vanmiddag al eerder gezegd. Liberalen verenigd voor de vrijzinnigheid. Dat is hetgeen wij ons steeds weer moeten realiseren. Die strijd blijven wij voeren. In goede en slechte tijden. Misschien zit de kiezersgunst soms tegen, maar we gaan door. Daarom vandaag ook deze viering.

Wij liberalen hebben ons bestaansrecht bewezen, al zestig jaar lang en nog zoveel jaren meer. Een liberale politieke partij is geen hype of een beweging rondom een persoon, maar een constante factor in de Nederlandse politiek. Maar we hebben nog een ander cadeau gekregen. Op de dag van ons echte 60 jarig bestaan, afgelopen donderdag heeft de gemeenteraad van Den Haag besloten om Jozias van Aartsen voor te dragen als hun nieuwe burgemeester.

Jozias, van harte!

Maar uiteraard feliciteer ik ook de afdeling Amsterdam. Zij zijn een dag ouder dan de VVD. En zij zijn nog steeds een eigen rechtspersoon. De Amsterdamse VVD heeft altijd die zweem van onafhankelijkheid gehouden. Een voorbeeld van die licht anarchistische trekjes die liberalen in zich hebben. Heerlijk. Op zich hebben liberalen niet zo veel met partijvorming, zij zijn niet zo van het verenigen. In de periode van de verzuiling moesten zij wel tegen heug en meug zich verenigen in partijverband, omdat ze anders buiten de boot zouden vallen. Maar tot op de dag van vandaag blijven liberalen in verenigingsverband een tegenstrijdigheid.Uit het jaarverslag van de secretaris over het jaar 1948:

"... Het veelbelovend begin heeft enkele beloften in vervulling doen gaan, maar in vrijzinnige kring blijkt men nog steeds het nut en de noodzaak van organisatie niet in te zien ...".

We merken het in onze financiering, in onze activiteiten. Het is nooit een vanzelfsprekendheid dat zaken gebeuren. Kritische leden die met moeite tot verenigingsactiviteiten te bewegen zijn. Uit het jaarverslag van de secretaris over het jaar 1948:

"... Helaas is het aantal van hen, die zich voor het verkiezingswerk beschikbaar stellen, in onze Partij veel te gering, waardoor een te grote last gelegd wordt op en, die dit wel doen. Een klein beetje meer sociaal besef zou ook op dit punt wenselijk zijn ...".

Maar er is toch een soort van clubgevoel. Dat zien we ook vandaag weer. Gezelligheid is troef bij VVD-bijeenkomsten. Dat moeten we koesteren. Ook al gaat het er in het debat heet aan toe, dan nog respecteren wij elkaar en relativeren wij elkaar, maar vooral ons zelf. Dat optimisme, dat respect voor anders denkenden is nu juist de kracht van het liberalisme, van de VVD. Wij staan en gaan voor het individu, niet vanuit egoïsme, maar vanuit de gedachte dat individuen vanuit gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid voor de gemeenschap hun beste beentje voor zetten. Al die vrijwilligers die onze partij door weer en wind steunen en daarin actief zijn wil ik met name feliciteren met deze 60ste verjaardag. Zij vormen de ruggegraat van onze partij. Mark en zijn fractie staan natuurlijk vooraan in de eerste linies. Maar al die vrijwilligers, van Rodeschool tot Valkenburg en van Boerenhol tot Den Burg doen allemaal hun best om het geluid van de VVD te laten horen. Dat is de kracht van de VVD. Dat hebben we in de afgelopen zestig jaar bewezen. Daar ontlenen we ons bestaansrecht aan.

Al 60-jaar lang. Leve het liberalisme, Leve U en onze VVD!